Varčevanje pri pranju in sušenju perila

Večja porabnika električne energije v gospodinjstvu sta pralni in sušilni stroj, zato je pomembno, da vemo, na kakšen način lahko na tem področju privarčujemo.

Pralni stroj

Obstajata dva načina za zmanjšanje količine vode in energije, ki se porabi pri pranju perila – zmanjšanje porabe vode in uporaba hladnejše vode. Če nimate opravka z mastnimi madeži, lahko pri uporabi pralnega stroja uporabite hladnejše nastavitve temperature vode. S takšno nastavitvijo je mogoče zmanjšati porabo energije za polovico.

Učinkovito je tudi predhodno namakanje perila v vodi z detergentom – lahko tudi v pralnem stroju. Nižje stroške lahko zagotovite tudi s tem, da pralni stroj uporabite samo, kadar ga napolnite do konca. Če pa vseeno morate oparti manjše količine perila, uporabite polovični program, ki zagotavlja manjšo porabo vode in energije.

 

Preverite, v kateri razred energijske učinkovitosti se uvršča vaš pralni stroj. Pralni stroji višje energijske učinkovitosti operejo perilo s 50 odstotkov manj vode in porabijo 37 odstotkov manj energije

 

Sušilni stroj

Pri nakupu novega sušilnega stroja preverite, ali ima senzor vlažnosti, ki samodejno izklopi napravo, kadar so vaša oblačila suha. Na takšen način boste varčevali z energijo ter hkrati zmanjšali obrabo oblačil, ki jo povzroči prekomerno sušenje.

Nasveti pri uporabi sušilnega stroja:

  • Brisače in težji bombaž sušite ločeno od lažjih oblačilih.
  • Oblačil ne posušite preveč. Če ima vaš sušilni stroj vgrajen senzor vlažnosti, ga uporabite.
  • Po vsaki uporabi sušilnega stroja očistite notranjo rešetko na vratih – s tem izboljšate kroženje zraka.
  • Če vaš sušilni stroj ima funkcijo, ki zagotavlja, da se za dokončanje sušenja izkoristi toplota, ki je ostala v sušilnem stroju, jo uporabljajte.
  • Sušenje oblačil na zraku je za nekatere materiale še vedno bolj priporočljiva, kot sušenje v sušilnem stroju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.