Prihranite pri pranju perila

Pralni stroj je eden tistih “nujnih” gospodinjskih aparatov, ki ga gospodinjstvo pogosto uporablja. Kot vemo, je to tudi gospodinjski aparat, ki pri delovanju porabi znano količino energije in vode. Zato je bistvenega pomena, da poznate “trike” s katerimi boste pri uporabi pralnega stroja varčevali z energijo in vodo.

Če imate starejši, potratni pralni stroj, je dobro, da tega zamenjate s sodobnim učinkovitim aparatom z nizko porabo energije in vode. Če se boste za to odločili, izberite takšnega, ki je označen z energijskim razredom A ali višje (A+, A++, A+++). 

Če je vaše gospodinjstvo manjše, izberite pralni stroj z manjšo zmogljivostjo pranja. Za dve do tri osebe zadošča zmogljivost do 3 kg.

Če ima vaš pralni stroj možnost nastavitve ure vklopa, prestavite pranje v nočne ure – nizka tarifa, ko je energija cenejša. 

 

Pralni stroj uporabljate, ko ga napolnite. Tako ne boste samo prihranili pri vodi in energiji, ampak tudi pranje bo bolj učinkovito.


Prilagodite temperaturo pranja. Za večino pranj je več kot dovolj, če je temperatura nastavljena na 40 stopinj Celzija. Največ energije se pri pranju porabi za segrevanje vode, zato visoke temperature pomenijo večajo rabo energije, hkrati pa vplivajo tudi na večje obrabljanje perila pri pranju. Z daljšim časom pranja ob nižji temperaturi dosežemo enake rezultate pranja kot ob visokih temperaturah, zato namesto pri 90 stopinjah Celzija, raje perite dlje časa pri 60 stopinjah Celzija. Pranje pri 90 stopinj Celzija uporabljate le pri zelo umazanem perilu.

 

Izogibajte se uporabi predpranja. Razen, če perilo ni res umazano, predpranje ni potrebno. Ko vključite predpranje, se za dvakrat poveča poraba vode in za tretjino poveča raba električne energije. Kot alternativa predpranju, lahko vklopite pralni stroj za 10 minut in ga nato izklopite vsaj eno uro, da se perilo namaka. Nato perilo naprej normalno operite.

 

Prihranite lahko tudi pri uporabi pralnih in mehčalnih sredstevNe pretiravajte s količinami, upoštevajte navodila proizvajalcev teh sredstev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.