Naprave v stanju pripravljenosti

Tudi v stanju pripravljenosti naprave še naprej porabljajo električno energijo, nekatere kar eno tretjino energije, ki jo sicer porabijo v delovanju. Zato je treba naprave popolnoma izklapljati.

Različni polnilci (za prenosne računalnike, mobilne telefone itd.) še naprej porabljajo električno energijo tudi, ko jih ne uporabljamo, če ostanejo priključeni v vtičnico. Ena od priročnih rešitev je uporaba podaljška z več vtičnicami s stikalom za izklop, ki omogoča enostaven izklop več naprav naenkrat.

 

Pri nakupu novih naprav preverimo, koliko elektrike porabi v stanju pripravljenosti, in izberemo model, ki nima porabe elektrike v stanju pripravljenosti ali pa ima zelo majhno. Napravo, ki je trenutno ne uporabljamo, izklopimo.

PODALJŠEK ZA ELEKTRIČNO ENERGIJO S STIKALOM ZA IZKLOP

S pomočjo podaljška za električno energijo s stikalom lahko iz električnega omrežja izklopimo nanj priključene elektronske naprave in aparate, s čimer zmanjšamo nepotrebno porabo električne energije, ki je posledica delovanja v stanju pripravljenosti (stand-by).

 

Podaljšek moramo redno izklapljati (če je možno, takoj po končanju uporabe aparata), saj le tako privarčujemo pri električni energiji. Nanj ne smemo priključiti preveč naprav, da ne pride do preobremenitve in možnosti požara. Prihranki so odvisni od porabe naprav v stanju pripravljenosti ter od časa, ko te naprave delujejo v stanju pripravljenosti.

 

Na podaljšek priključimo tiste naprave, ki delujejo bolj ali manj istočasno (npr. TV, DVD predvajalnik, TV komunikator in igralna konzola). Ne priporoča se pri napravah, ki jih je potrebno programirati. Stikalo na podaljšku mora biti vidno in lahko dostopno (za vsakodnevno uporabo).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.