Lajša kašelj, zdravi prebavne motnje ter rane na koži, mnogi pa ga imajo za plevel

Trpotec na vrtu,
Foto: Orest Lyzhechka iz iStock

Marsikdo, ki samonikle rastline ne pozna dobro, jo, ko naleti na dren, drenovko, konjski reber, trepetliko ali trpotec (kar je le nekaj ljudskih imen za to rastlino op.p. ) uniči, saj je prepričan, da gre za navaden plevel. Le poznavalci vedo, da gre za rastlino z izjemnimi zdravilnimi lastnostmi iz družine trpotcevk, ki se v ljudskem zdravilstvu tradicionalno uporablja za lajšanje kašlja, težav s prebavili ter kot sredstvo za lajšanje pekočega občutka v želodcu in celjenje manjših ran na koži.

Magistra farmacije in medicinske biokemije svetuje

Poleg tega je koristen za lajšanje reakcij na čebelje pike, rane po kačjih ugrizih in sončnih opeklinah ter bronhitis in artritis, pravi za 24sata fitoaromaterapevtka dr. sc. Stribor Marković, magistra farmacije in medicinske biokemije. Rastlina raste kot samonikli plevel, pogosto v bližini zelo obljudenih krajev, pa tudi skozi betonske razpoke na mestnih ulicah in pločnikih ter na dvoriščih v primestnih naseljih. Sicer pa jo najdemo na travnikih in ob robovih gozda. Še danes se uporablja v sirupih za lajšanje katarja v dihalih, pri vnetju sluznice v ustih in žrelu ter v sredstvih za lajšanje reakcij na pike žuželk in za celjenje manjših kožnih poškodb, pravi dr. Markovićeva in dodaja, da se uživajo tudi zelo mladi listi rastline, ki jih na kratko prekuhamo v juhi drugih podobnih rastlin, sicer pa se razlikujeta ‘moška’ in ‘ženska’ različica rastline.

»Trpotec je zelo uporaben pri suhem kašlju in v ta namen rad priporočam poparek iz listov ali sirup. Pri zelo močnem in nadležnem suhem kašlju priporočam EPS izvleček trpotca v kombinaciji z EPS izvlečkom ehinaceje v enakih razmerjih. Za otroke se uporablja klasični odmerek 1 ml/10 kg, za odrasle pa 5 ml, ki se daje 4-krat na dan več dni. Če gre za dražeč kašelj pri alergijah ali pomoč pri alergijskem rinitisu, skoraj izključno priporočam izvleček EPS, ne sirupa ali poparka, še posebej v kombinaciji z izvlečkom listov črnega ribeza.«

Stems of the plantain with blooming spikes on tops among the other grass in sunny weather, close-up
Foto: anmbph iz iStock

Izkušnje so tudi pokazale, da čaji, tinkture in mešanice s trpotcem delujejo protivnetno, ustavijo zunanje in notranje krvavitve. Zaradi tega se v ljudskem zdravilstvu trpotec pogosto uporablja v čajih proti zaprtju, proti vnetnim črevesnim boleznim ali pri želodčnih čirih. V zadnjem času ga priporočajo tudi ljudem, ki imajo diagnozo celiakije ali že dolgo jemljejo antibiotike, saj pomaga pri obnovi črevesne sluznice. Deluje tudi kot diuretik.

Za kaj ga še lahko uporabljamo?

Oblogo, namočeno v čaj iz trpotčevih listov, lahko nanesemo neposredno na manjše rane ali pike insektov, saj blaži vnetje. Obkladki so uporabni tudi pri vnetju mišic in bolečinah zaradi artritisa, zeliščni čaj pa naj bi zniževal raven slabega holesterola in sladkorja v krvi. Novejše raziskave preučujejo možne učinke na upočasnitev rasti rakavih celic.

Divlja bokvica, Trputac, Konjska rebra čaj | Wild Plantain Tea (Plantago) - (4K)

Za zdravljenje se najpogosteje uporabljajo listi rastline, ki jih nabiramo v času cvetenja in sušimo na hladnem in zračnem mestu, korenino pa lahko pridobivamo vse leto. Sveže in dobro oprane liste, ki ste jih posušili in zmleli v mešalniku, lahko dodate medu in jih uporabljate kot preventivo za zdravo prebavo, vendar pazite, da vedno uporabljate leseno ali plastično žlico.

Urednik portala MojPrihranek

VIR24sata
Prejšnji članek6 nasvetov za učinkovito čiščenje fasade brez poškodb
Naslednji članekTako boste najhitreje ohladili pregreto vozilo (brez uporabe klime)

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.