Kako se znebiti težav z umazano kuhinjsko gobico?

Ni več prav velika skrivnost, da je eden najbolj umazanih predmetov v našem gospodinjstvu prav pripomoček, ki ga sicer uporabljamo za čiščenje. Kuhinjska gobica je nenehno v stiku s hrano, je mokra in topla, kar daje bakterijam odlično okolje za rast. Raziskovalci so celo ugotovili da je v eni kuhinjski gobici 54 milijard bakterijskih celic na kubični centimeter, kar je primerljivo s številom bakterij v človeških iztrebkih. Nekatere med njimi so lahko tudi zdravju nevarne, sploh če pomislimo, da jih nemoteno prenašamo na površine, s katerih v telo neposredno vnašamo hrano in pijačo. Morda se zdi težava banalna, vendar je še kako resnična in z njo se je potrebno resno spoprijeti.

Kaj lahko naredimo?

Najenostavnejši način za preprečevanje širjenja bakterij v kuhinjski gobici je, da slednjo redno menjavamo, in sicer na vsake 14 dni. Nepogrešljiv pripomoček pri pranju posode ni posebej drag, dobimo jih že za nekaj centov na kos, tako da večini ne predstavlja velikega stroška. Če pa ste vseeno med tistimi, ki menijo, da tako pogosto menjavanje ni potrebno, imamo za vas na zalogi še nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri omejevanju zdravju nevarnih lastnosti gobic in podaljšanju njihovega roka uporabe.

Domače »čiščenje«

Tudi z malenkosti lahko veliko naredimo. Poskrbeti moramo, da:

  • za pomivanje posode in čiščenje drugih površin ne uporabljamo istih gobic.
  • Po uporabi odstranimo čim več ostankov hrane. Še opozorilo: površine, kot denimo rezalne deske, na katerih ste prej rezali surovo meso, so lahko posebej nevarne, zato se izogibajte čiščenju takšnih površin neposredno z gobico.
  • Po uporabi gobico čim bolj ožemimo in pustimo, da se popolnoma posuši.

Tudi globinsko jo lahko enostavno očistimo. Najučinkovitejši način za to, ki uniči kar do 99 odstotkov bakterij, je čiščenje v mikrovalovni pečici. Mokro kuhinjsko gobico pred uporabo preprosto položite vanjo in jo prižgite za vsaj minuto. Da se mikrovalovka ne bi preveč umazala (nekatere kuhinjske gobice namreč vsebujejo plastiko, ki se lahko stopi) lahko gobico položite na papirnato brisačko ali krožniček.

Eden od načinov je, da gobico operete tudi v pomivalnem stroju, ki bo z visokimi temperaturami opravil podobno delo kot mikrovalovna pečica. Proti bakterijam pa se lahko uspešno borite tudi tako, da gobico čez noč namočite v alkoholni kis.

 

Prejšnji članekKako izkoristiti trenutne razmere za sklepanje novih poslov?
Naslednji članekNovice MojPrihranek odslej tudi v aplikaciji Squid
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.