Kako odpraviti škripanje postelje

postelja

Postelja, ki škripa, je marsikomu trn v peti. Lahko komu krati spanec, ga omejuje ali preprosto vrže iz tira. Še posebej neugodno je, ko škripa nova postelja. Poskusite z naslednjimi koraki in odpravite to motečo težavo.

1. korak: Ugotovite, kje točno postelja škripa

Za škripanje postelje je lahko več razlogov. Lahko se težava skriva v okvirju, letvenem dnu, morda celo neravni podlagi. Zato je potrebno v prvem koraku sploh ugotoviti, kje in zaradi česa neprijeten hrup nastaja.

  • Najprej preverite, če postelja stoji na ravni podlagi.
  • Nadalje, je lahko problem tudi v krivem položaju preostalih delov. Odmaknite jogi in poiščite izvor škripanja. Za lažjo detekcijo, se lahko celo uležete na letveno dno, a le pazljivo.
  • Preverite, če so vsi vijaki in matice dobro zategnjeni oziroma če na mestih, kjer je stik (med okvirjem in letvenim dnom), ne prihaja do trenja, ki povzroča škripanje.

2. korak: Odpravite škripanje postelje z nekaj preprostimi rešitvami

  • Če je katera od nog nestabilna ali ni skladna z ostalimi, jo je potrebno podpreti, najbolje s kosom gumijaste podloge.
  • Z uravnovešenjem nogic ste sicer morda že rešili zadevo, a velikokrat je potrebno poravnati tudi denimo letveno dno, kar je tudi največkrat glavni krivec. Morda je treba uravnati tudi prečni letvi ali nogico pod njima. Pomagajte si z libelo oziroma vodno tehtnico.
  • Naslednja stopnja, če postelja še vedno škripa, so vijaki in matice. Dobro jih zategnite. Če težave tudi tako ne odpravite, si pomagajte s plastičnimi podložkami, da ne bo prihajalo do stika kovine ob kovino. Vijake in matice lahko tudi odstranite ter jih ovijete s tesnilnim trakom, ali pa celo uporabite kombinacijo obojega.
  • S predhodno opisanim korakom, bi morali dobro stabilizirati posteljo, a če se ta še vedno premika, okrepite okvir z namestitvijo nosilcev v obliki črke L. Ti bodo zmanjšali odvečno gibanje ključnih delov postelje.
  • Zadnja rešitev pa je, da vse kovinske dele postelje premažite z mazivom, kot je denimo WD40. Uporabite ga na maticah, vijakih, nosilcih in drugih kovinskih delih postelje. Počakajte nekaj ur, da se posuši, ter šele potem namestite žimnico. Če je vaša postelja lesena, si lahko pomagate s čebeljim voskom, ki lesa ne bo poškodoval. Posteljo razstavite vse do okvirja in potem pazljivo odstranite letvice ob vznožju in vzglavju. Z voskom na debelo premažite konce letvic, kjer se dotikajo vzglavja ali vznožja.
Prejšnji članekAudi umika vozila z dizelskim motorjem
Naslednji članekPast za muhe REDTOP®
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.