Kako izdelati visoko gredo

Če se vam pri obdelovanju vrta ne ljubi sklanjati nad tlemi, je visoka greda odlična rešitev za vas. Tako se vrtna površina namreč dvigne nad nivo zemlje, z njo pa se vam približa tudi delovna površina. Tla postanejo bolj lahka, zračna in rodovitna, hitro se tudi segrejejo, kar pospeši kaljenje semen in ukoreninjanje presajenih sadik. Poleg tega so visoke grede lepo videti in so trenutno zelo modne. Kako jo torej izdelati?

Čas

Visoko gredo postavite vsaj mesec prej, kot imate namen sejati ali saditi in pred setvijo dodajte le tanjši sloj prsti. Najprimernejši čas je jesen, ko je na vrtu dovolj odpadnega materiala. Pozimi se bo material v gredi posedel, spomladi pa boste dodali le še prst. V primeru, da zemlja ni zmrznjena, lahko visoko gredo postavite tudi zgodaj spomladi ali celo še pozimi.

Prostor

Visoko gredo postavite na sončno, zavetrno lokacijo v smeri sever-jug, da bo z vseh strani dobro osvetljena.

Material

Ogrodje je lahko iz lesa, vej, opeke, kamnov ali umetnih materialov. Les (najbolje se obnesejo akacija, macesen in hrast) namočite v laneno olje in od zunaj premažite s premazem za les. Notranjo stran lesene grede je dobro obložiti s plastično folijo z zračnimi mehurčki, kar prepreči uhajanje prsti in podaljša življenjsko dobo grede.

Visoka greda

Velikost

Oblika je odvisna od posameznika: lahko je ravna, L oblike ali celo stopničasta. Primerna širina visoke grede je od 60 do največ 70 cm z ene strani. Če je visoka greda dostopna z obeh strani to pomeni največ do 140 cm širine (skupaj z ogrodjem). Optimalna višina je med 60 in 80 cm. Za visoke vrtnine (paradižnik, fižol) lahko naredite tudi nižje ogrodje za lažje obiranje. Dolžina je poljubna in odvisna od razpoložljivega prostora in osebnih preferenc.

Polnjenje

Pri postavljanju visoke grede direktno na zemljo najprej odstranite travno rušo in zgornji sloj zemlje in jo prihranite za kasnejše polnjenje grede. Po postavitvi okvirja na dno grede namestite mrežo proti voluharjem. Sledi drenažni sloj iz debelejših vej, ki jih postavite v obliki mreže in prekrijete z dračjem v debelini 20 cm. Nato to plast prekrijete z obrnjenimi kosi travne ruše in izkopane zemlje ter slamo, listjem, kompostom in drugim organskim materialom. Sledi naj 20 cm kvalitetne prsti.

Primer načina izdelave

Postavitev visoke grede in visoka greda iz palet

Prejšnji članekVzdrževanje domačih (vrtnih) bazenov
Naslednji članekDržava namenja 10 mio nepovratnih sredstev: ste upravičeni?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.