Kako izbrati popolno božično drevo?

Happy family, man and two children with Christmas tree on fir tree cutting plantation. Preschool girl, kid boy and father choosing, cut and felling own xmas tree in forest, tradition in Germany.
Foto: romrodinka iz iStock

Ko izbirate božično drevo, morate biti poleg lepote pozorni tudi na nekatere druge lastnosti. Najbolj trpežne so jelke, srebrna smreka je kot nalašč za okrasitev, praznine med borovci pa lahko zakamuflirate z velikimi božičnimi okraski.

Kaj torej izbrati?

Kavkaška ali nordijska jelka je popolno božično drevo, saj so njene iglice gladke in ne izpadajo. Vzgojili so ga posebej za božične potrebe, saj lahko dolgo zdrži v toplih domovih.

Fraserjeva jelka je modrikaste barve, veje so rahlo obrnjene navzgor, kar ji daje razkošen videz brez veliko vrzeli. Smreka je bolj hvaležna kot bor, ker ji iglice ne odpadajo, kar pomeni, da je obstojen dlje. Je prijetnega vonja, veje pa so močne, zato bodo zdržale težo vseh božičnih okraskov.

fraser fir christmas tree
Frazerjeva božična smreka.

Smreka je tudi najpogostejše božično drevo, večina ljudi pa jo obožuje zaradi njenega intenzivnega vonja. Na temperaturne spremembe je občutljivejši kot hrana, zato ga je najbolje hraniti v prostoru z zmerno temperaturo. Tako imenovani klasična smreka (lat. Picea Abies) je namreč zelo pogosto izbrana za božično drevo, saj ima intenziven vonj po iglavcih, a tudi nekoliko ugodnejšo ceno v primerjavi z drugimi drevesci.

Christmas greeting in a Christmas branch decorated with a Christmas ball.
Foto: Julia700702 iz iStock

Srebrna smreka je zaradi svoje čudovite srebrne barve eno najbolj zaželenih božičnih drevesc. A bolj ko je barva intenzivna, dražja je smreka. Je precej odporna, zato iglice ne izpadajo preveč. Veje so izjemno močne, piramidasta oblika pa odlična za aranžiranje. Srebrni odtenki smrečice se najbolje podajo k belim, modrim in srebrnim dekoracijam.

Kaj pa boste izbrali vi?

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIR24sata
Prejšnji članekTo so glavni razlogi, ki govorijo v prid ALU stavbnemu pohištvu
Naslednji članek5 kreativnih načinov za recikliranje stvari kar doma
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.