Kaj je rožnata sluz v kopalnici in kako se je znebiti

Ste v svoji kopalnici, v straniščni školjki ali na stenah tuša, že kdaj opazili rožnato sluz? Gre za zdravju nevarno bakterijo, ki se razmnožuje v vlažnem okolju. Kako se je znebiti?

Rožnato sluz, ki jo lahko opazite v kopalnici, povzroča bakterija Serratia marcescens. Klor, ki je dodan vodi iz vodovoda, razmnoževanje te bakterije preprečuje. A če doma uporabljate filter za vodo z aktivnim oljem, s tem klor iz pitne vode odstranjujete in bakteriji ustvarjate idealne pogoje za njeno razmnoževanje. Ker bakterija lahko povzroči pljučnico, okužbe ran in okužbe sečil, predvsem pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom, je dobro ukrepati in preprečiti njen razvoj.

Kako preprečiti nastanek Serratie Marcescens?

– Redno zračite kopalnico in skrbite, da se v njej ne bo zadrževala vlaga ter poskrbite, da bo ventilacija vedno dobro delovala.

– Redno čistite svoj dom, še posebej kuhinjo in kopalnico, in odstranjujte ostanke mila oziroma šampona iz kopalne kadi, sten prhe ali zavese.

– Redno splakujte vodo v straniščni školjki.

– Vodovodar naj redno pregleduje vodovodni sistem za morebitna puščanja v vodovodnem sistemu.

– Iz kopalnice odstranite preproge, če jih nujno ne potrebujete. Če se zanje vseeno odločite, izberite preproge, ki so narejene prav za kopalnico in jih je enostavno čistiti.

Kako odstraniti rožnato sluz?

Rožnate madeže, ki jih povzroča sluz, lahko enostavno odstranite s čistilom, ki vsebuje klor ali z belilom

Pozor! Če uporabljate belilo, nikoli istočasno ne uporabljajte kisa ali čistil, ki vsebujejo amonijak, saj se pri tem tvorijo izjemno nevarni toksični plini.

Poskrbite za dobro prezračenost prostora. Lahko pa tudi dodate četrtino skodelice belila v straniščni kotliček, pustite učinkovati 20 minut in nato nekajkrat potegnete vodo v stranišču, da boste iz kotlička odstranili belilo. Belila nikakor ne puščajte dalj časa v kotličku, saj lahko poškoduje gumijaste ventile in tesnila. 

Izdelajte čistilo sami

Za čiščenje lahko uporabite tudi doma narejeno čistilo, ki ga pripravite tako, da zmešate sodo bikarbono s čistilom za pomivanje posode – v razmerju 4:1. Sluz premažite z zmesjo, nato pustite nekaj časa delovati, splaknite in očistite s kisom.

rožnata sluz
Foto: Imgur

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekEkološka katastrofa grozi celotni Sloveniji
Naslednji članekBarva leta 2020 je kontrast sodobnemu ritmu življenja

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.