Ali zaradi vaše kuhinjske posode obstaja tveganje za Alzheimerjevo bolezen? Strokovnjaki pojasnjujejo PFOA kemikalijo

Posoda iz teflona in pfoa kemikalija
Posoda iz teflona in pfoa kemikalija? Foto: Kuzmik_A iz iStock

Skoraj vsak dan uporabljamo kuhinjsko posodo. Želimo, da je varna, zato ne preseneča, da pogosto dobivamo vprašanja o tem, ali so ponve s premazom proti prijemanju strupene, ali lahko aluminijasta posoda povzroči demenco ter ali so popraskane ponve še varne. So ti pomisleki res upravičeni? Dobra novica za tiste, ki jih to zadeva: glavna kemikalija, ki vzbuja skrb, ki se uporablja za izdelavo ponv proti prijemanju, je bila opuščena. Aluminij pa tudi ni povezan z demenco.

Če kupujete novo kuhinjsko posodo, boste ugotovili, da je zdaj na voljo veliko različnih materialov, kot so lito železo, nerjaveče jeklo, baker, keramika … V bistvu so vsi varni. Izbira je odvisna od tega, kakšen kuhar ste, ne pa od zdravstvenih tveganj materiala.

Teflon in PFOA kemikalije

Ponve s teflonskim premazom so zelo priljubljene, ker je manj verjetno, da se bo hrana prijela na njihovo prevleko. To tudi pomeni, da potrebujete manj olja. Lažje jih je očistiti kot recimo litoželezne ponve.

Večina ponv proti prijemanju je prevlečenih s teflonom, blagovne znamke politetrafluoroetilena (PFTE), čeprav so nekatere zdaj izdelane s keramično prevleko iz titana. Če ste raziskovali zdravstvena tveganja kuhinjske posode, so ponve proti prijemanju običajno na vrhu seznama. To je posledica pomislekov glede njihove uporabe ‘večnih kemikalij’, kot je PFTE. Forever chemicals je skupna besedna zveza za per- in poli-fluoroalkilne snovi (PFAS), družino umetnih kemikalij, ki temeljijo na vezi ogljik-fluor. Te kemikalije so zaslovele po filmu Temne vode iz leta 2019, ki pripoveduje zgodbo o ameriškem mestu, ki je za vedno onesnaženo s kemikalijo perfluorooktanojska kislina (PFOA).

Številni so zaskrbljeni zaradi kuhinjske posode z neoprijemanjem, ker so pred letom 2013 PFOA uporabljali za izdelavo teflona. A minilo je desetletje in ni več tako. Tudi ko je bil PFOA uporabljen v ponvah, je predstavljal majhno tveganje, tako kot teflon. Večne kemikalije, kot je PFTE, so v naši kuhinjski posodi varne iz dveh razlogov – stabilnosti in koncentracije. Če je ponev, ki se ne sprijema, opraskana, jo je morda dobro zamenjati, vendar pri večerji ne boste prejeli škodljivega odmerka PFAS.

Aluminijaste posode

Ni trdnih dokazov, ki bi podpirali strahove, da lahko izpostavljenost aluminiju povzroči katero koli demenco, vključno z Alzheimerjevo boleznijo. Od kod ta ideja? Leta 1965 so znanstveniki odkrili, da hranjenje zajcev z visoko vsebnostjo aluminija povzroča spremembe v možganih kuncev, ki spominjajo na Alzheimerjevo bolezen. Pozneje se je izkazala za napačno.

Obstajajo tudi poročila o najdbi visokih ravni kovin, kot je aluminij, v možganih nekaterih ljudi z demenco, vendar nihče ni vzpostavil neposredne povezave.

Bakrene posode

Poleg tega, da so bakreni lonci znani kot estetsko zelo privlačni, je baker odličen prevodnik toplote in teži k enakomernemu segrevanju lonca ali ponve.

Z zdravstvenega vidika je res, da lahko uživanje hrane z velikimi količinami bakra povzroči slabost, bruhanje in celo poškodbe jeter. Vendar se to ne bo zgodilo zaradi vaših bakrenih loncev ali ponev, ker ima večina bakrene kuhinjske posode nereaktivno prevleko, kot je nerjaveče jeklo ali kositer, ki preprečuje, da bi sledi bakra prišle v vašo hrano.

Posoda iz jekla in keramike

Posoda iz litega železa, nerjavečega jekla in keramična posoda so dobra alternativa v kuhinji, saj so običajno trpežne, ne reagirajo in jih je enostavno čistiti.

Slabe strani? Lito železo je težko in se morda ne segreje enakomerno, medtem ko se lahko nekatere keramike zlahka poškodujejo, čeprav je večina sodobnih različic zelo močna. V poceni posodah iz nerjavečega jekla bi se lahko nikelj in druge kovine znašle v vašem obroku, vendar je to zelo malo verjetno ali pa je možno le, če proizvajalec uporablja nerjaveče jeklo nizke kakovosti.

Zaključek, vsi trije so dobra izbira, če so od priznanih proizvajalcev.

Urednik portala MojPrihranek

VIRScienceAlert
Prejšnji članekKoristen nasvet! Enkrat na teden dvignite denar na bankomatu in prihranite
Naslednji članekSte vedeli, kako dolgo morate hraniti dokazila o plačilu posameznih računov?

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.