Umar napovedal rast BDP-ja, inflacije in zaposlenosti

Napoveduje se rast BDP-ja, zaposlenosti in inflacije
Napoveduje se rast BDP-ja, zaposlenosti in inflacije

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je zvišal napoved gospodarske rasti za Slovenijo. Po novem nam napoveduje kar 6,1- odstotno rast BDP. Napoved prihaja le mesece po tem, ko je napovedal le 4,6-odstotno rast. Napovedal pa je tudi smer gospodarske dejavnosti in bruto domači proizvod za naslednji dve leti, torej 2022 in 2023.

Rast BDP-ja letos in v prihodnjem obdobju

Lansko leto se je BDP skrčil za 4,2 odstotka. Letos dejavnosti okrevajo in stanje se postopno izboljšanje. Zaradi večjega sproščanja ukrepov raste trgovina, rešujejo se gostinske, nastanitvene, igralniške, športne, kulturne in druge dejavnosti. Povišala sta se se tudi uvoz in izvoz, hkrati pa tudi sam promet.

»Predvsem zaradi višjih napovedi v mednarodnem okolju, hitrejše rasti dejavnosti od pričakovane, zlasti v drugem četrtletju in tudi v poletnih mesecih, ter ob nadaljnjem prilagajanju podjetij in potrošnikov spremenjenim razmeram, je napoved višja, kot smo predvideli v pomladanski napovedi,« je pojasnila Maja Bednaš direktorica Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj. Z napovedjo Umarja se je seznanila tudi vlada.

Umar namreč za letošnje leto napoveduje 6,1-odstotno rast BDP-ja. Za prihajajoče leto je rast 4,7-odstotna, v letu 2023 pa 3,3-odstotna. Prav tako bo gospodarska dejavnost po pričakovanjih urada že letos presegla raven pred krizo. K temu bodo pripomogli tudi blažji ukrepi oziroma njihov neobstoj. Vseeno pa se predvideva, da se bo rast skupne gospodarske dejavnosti v zadnjem četrletju leta 2021 umirila. Temu naj bi pripomoglo hladnejše vreme in previdnejše obnašanje potršnikov.

Uvoz in izvoz sta ponovno zaživela tako kot pred epidemijo
Uvoz in izvoz sta ponovno zaživela tako kot pred epidemijo

Stopnja zaposlenosti in inflacija v Sloveniji

»Letos pričakujemo 0,8-odstotno rast zaposlenosti in 11-odstotno znižanje povprečnega števila brezposelnih, ki bo le še dva odstotka večje kot leta 2019,« je še dodala Maja Bednap, ko je bilo govora o trgu dela. V naslednjih dveh letih naj bi se razmere trga dela še izboljševale.

Letošnja inflacija bo v povprečju 1,4-odstotna. Zaradi nizke lanske osnove bodo k višji rasti cen pri koncu leta pripomogle višje cene energentov. Medtem pa naj bi cena hrane in storitev ostala na približno enakem nivoju kot do sedaj. Naslednje leto pa se bo po Umarjevih napovedih inflacija povečala na 2 odstotka. Rasle bodo cene storitev, ki bodo pripomogle tudi k višji inflaciji leto kasneje. Kot je pojasnila direktorica urada se pričakuje, da bodo neenergetske surovine svojo višjo in končno ceno dosegle v daljšem časovnem obdobju.

Stopnja precepljenosti bi pripomogla k izboljšanju gospodarske rasti
Stopnja precepljenosti bi pripomogla k izboljšanju gospodarske rasti

Velik pomen na precepljenosti, epidemiji in krepitvi

Veliko pozornosti so v napovedih namenili razmeram epidemije in cepljenjem oziroma stopnjo precepljenosti. Ne le v Sloveniji temveč tudi v njenih največjih partnericah. Velik pomen bo imeli prilagajanje ukrepov za blažitev epidemije, ki ostajajo zelo pomemben dejavnik v gospodarski dejavnosti. Poleg ukrepov pa bo veliko pomena nosila tudi krepitev gospodarstva ob podpori sredstev načrta za okrevanje.

Prejšnji članekTikTok trik za dišeč dom, ki navdušuje
Naslednji članekTrije novi vavčerji podjetniškega sklada

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.