To so plače javnih uslužbencev po novem, premier Golob razkril spremembe

Premier Robert Golob naslavlja parlament.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Koalicijski partnerji so na današnjem srečanju na Brdu pri Kranju začrtali izhodišča reforme plačnega sistema v javnem sektorju. Reformo bodo začeli na spodnjem delu plačne lestvice in z odpravo plačnih nesorazmerij, v nadaljevanju bodo iskali skupno osnovno za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev, je dejal premier Robert Golob.

Koalicija se strinja, enotnega plačilnega sistema ni več

Po premierjevih besedah se po pregledu analize stanja v koaliciji strinjajo, da enotnega plačnega sistema že nekaj časa ni več. »Pred tem si ne bomo zatiskali oči, temveč bomo ta sistem reformirali,« je dejal Golob. Na današnjem koalicijskem vrhu so tako sprejeli več sklepov, na katerih bo temeljila reforma. Osnovna usmeritev je, da v javnem sektorju ne bo več plač, nižjih od minimalne. »Nedopustno je, da imamo plačne razrede, ki so pod minimalno plačo,« je poudaril premier.

Razmerja med najvišjo in najnižjo plačo se morajo spremeniti

Sledili bodo tudi nekaterim predlogom, ki so jih dobili v zadnjih tednih, in sicer da bi bilo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo v javnem sektorju ena proti sedem. Prav tako bodo iskali skupno osnovno za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev. »Ta del usklajevanj je zelo pomemben, ker ne želimo vsako leto znova odpirati, ali je sistem še vedno enoten,« je pojasnil.

Kupček denarja.
Foto: stevepb iz Pixabay

Rešitve za reformo bodo iskali tudi v več stebrih oziroma panogah s panožnimi dogovori. Z njimi bodo skušali doseči tudi vsaj delno avtonomijo panog, kako naj posamezna panoga ureja plačna razmerja znotraj stebra. Kot je dodal premier, jim hkrati želijo predati tudi del odgovornosti za urejanje medsebojnih razmerij.

Koalicija z načrti za gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto

Cilj koalicije je tudi do konca mandata vzpostaviti dolgoročno vzdržen sistem, ki bo omogočal gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto. Nosilec bo republiški stanovanjski sklad, iz proračuna naj bi se namenilo po približno 100 milijonov evrov letno, je po današnjem vrhu koalicije še povedal premier Golob.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekČe imate psa, boste s temi talnimi oblogami najbolj zadovoljni
Naslednji članekIz katerega materiala sedežno garnituro izbrati?

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.