To bomo plačevali namesto dopolnilnega zavarovanja

Robert Golob.
youtube

Poslanska skupina Svoboda je v DZ vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku. Svoboda predlaga obravnavo po rednem postopku.

Zavezanci za plačilo tega prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi prispevek plačevali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov. Plačnik za zaposlene bi tako bili delodajalci, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanj. Prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice.

Višina obveznega zdravstvenega prispevka bi bila enaka za vse zavarovance, znašala bi 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno, pri čemer se upošteva rast povprečne bruto plače v Sloveniji, izhaja iz predloga novele, ki ga je pridobila STA. Da je predlog vložen v parlamentarni postopek, je sicer razvidno tudi s spletne strani DZ.

Na to se je na današnji novinarski konferenci odzval tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob. Kot je dejal, 95 odstotkov državljanov danes plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje in za nikogar od teh se ne bo spremenilo nič, razen da bodo na leto privarčevali 120 evrov. Toliko več bi zavarovanci namreč morali plačevati, če ne bi ukrepali in bi se podražitve premij uveljavile. »Ne bomo se ukvarjali s tistimi, ki so se zdaj iz različnih razlogov temu uspeli izogniti. Solidarna družba pomeni, da prispevamo vsi,« je dejal premier.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni zdravstvena reforma

V Slovenskem zavarovalnem združenju ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki jo je danes napovedala koalicija, izrecno ne nasprotujejo. Opozarjajo pa, da to ni zdravstvena reforma, niti korak, ki rešuje dolgoročno vzdržnost javnega zdravstvenega sistema in dostopnosti do zdravstvenih storitev. Gre za politično odločitev, so izpostavili.

Noviteta menda ne bo prinesla bolj dostopnega javnega zdravstva

V opoziciji ocenjujejo, da predlog novele za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo prinesel bolj dostopnega javnega zdravstva. V SDS vladni koaliciji ob tem očitajo “zganjanje cenenega piarja” in “votlost” predlaganih ukrepov, v NSi pa menijo, da gre le za prelaganje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja “iz levega v desni žep“.

Kaj pravi generalna direktorica ZZZS?

Medtem pa je generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar je ob robu posveta o izzivih oblikovanja sodobnega zdravstva dejala, da je odločitev o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS politična, vsebine pa ne more komentirati, dokler ne prebere novele.

Inštitut 8. marec pozdravlja odločitev

V Inštitutu 8. marec pa ocenjujejo, da je poslanska skupina Svoboda z vložitvijo predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v parlamentarni postopek storila pomemben korak k postopnemu ukinjanju dopolnilnega zavarovanja. Ob tem opozarjajo, da ne sme ostati pri prvem koraku, ampak pričakujejo ukinitev na pravičen način.

Urednik portala MojPrihranek

VIRSTA
Prejšnji članekDržava danes nakazovala, preverite, ali ste tudi vi med ‘srečneži’
Naslednji članekKako izbrati pravo SUP desko za vaše potrebe

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.