Kako resna grožnja Zahodu je TikTok

West Kutai, East Kalimantan, Indonesia - 23 October 2022 - social media application on mobile
Foto: Seftian Anderson iz iStock

Kitajska se ostro obtožila predlog ameriškega kongresa, ki bi lahko na koncu privedel do prepovedi TikToka v ZDA. Kitajci so predlog označili za krivičnega. Gre za najnovejši razvoj dogodkov v leta dolgi sagi povezani z varnostjo aplikacije, ki jo ima v lasti kitajsko podjetje. Uradniki, politiki in varnostno osebje v mnogih zahodnih državah so celo dobili prepoved, da bi si TikTok namestili na službene telefone.

Kakšne so torej tri največje kibernetske skrbi glede TikToka in kako nanje odgovarja podjetje?

TikTok naj bi zbiral “pretirano” količino podatkov. TikTok pravi, da je zbiranje podatkov aplikacije “v skladu z industrijskimi praksami”.

Kritiki pogosto obtožujejo TikTok, da zbira ogromne količine podatkov. Poročilo o kibernetski varnosti, objavljeno julija 2022 s strani raziskovalcev pri Internetu 2.0, avstralskem kibernetskem podjetju, je pogosto navedeno kot dokaz. Raziskovalci so preučili izvorno kodo aplikacije in poročali, da izvaja “pretirano zbiranje podatkov”. Analitiki so dejali, da TikTok zbira podrobnosti, kot so lokacija, katera specifična naprava se uporablja, in katere druge aplikacije so na njej.

Vendar je podoben test, ki ga je izvedel Citizen Lab, sklenil, da v primerjavi z drugimi priljubljenimi platformami, TikTok zbira podobne vrste podatkov za sledenje uporabniškemu vedenju. Podobno se je glasilo poročilo Georgijskega inštituta za tehnologijo, ki je lani trdilo: “Ključno dejstvo je, da večina drugih družbenih omrežij in mobilnih aplikacij počne enake stvari.”

TikTok bi lahko bil uporabljen s strani kitajske vlade za vohunjenje nad uporabniki. TikTok trdi, da je podjetje popolnoma neodvisno in podatkov ne deli s kitajsko vlado, niti jih ne bi, če bi bilo to zahtevano.

Čeprav je to moteče za strokovnjake za zasebnost, večina od nas sprejema, da je izročanje velikih količin zasebnih podatkov dogovor, ki ga sklepamo s družabnimi omrežji. V zameno za njihove brezplačne storitve zbirajo podatke o nas in jih uporabljajo za prodajo oglaševanja na svoji platformi ali pa prodajo naših podatkov drugim podjetjem, ki želijo oglaševati drugje na spletu.

Težava, ki jo imajo kritiki s TikTokom, je v tem, da ga ima v lasti pekinški tehnološki gigant ByteDance, kar ga dela edinstvenega kot neameriško ‘mainstream’ aplikacijo. Facebook, Instagram, Snapchat in YouTube, na primer, vsi zbirajo podobne količine podatkov, vendar so vsa ameriška podjetja.

Dolga leta so ameriški zakonodajalci, skupaj z večino preostalega sveta, domnevali raven zaupanja: “da podatkov, zbranih s strani teh platform, ne bodo uporabljali za zlonamerne namene, ki bi lahko ogrozili nacionalno varnost.”

Izvršni ukaz Donalda Trumpa iz leta 2020 je trdil, da bi lahko zbiranje podatkov s strani TikToka Kitajski omogočilo “sledenje lokacijam zveznih uslužbencev in pogodbenikov, gradnjo dosjejev o osebnih informacijah za izsiljevanje ter izvajanje korporativnega vohunjenja”. Tveganje je sicer teoretično, vendar strahove krepi nejasen del kitajskega zakona, sprejetega leta 2017. Člen sedem kitajskega Zakona o nacionalni obveščevalni službi namreč določa, da bi morale vse kitajske organizacije in državljani “podpirati, pomagati in sodelovati” pri naporih države na področju obveščevalne dejavnosti.

Ta stavek je pogosto naveden s strani ljudi, ki so sumničavi ne le do TikToka, temveč do vseh kitajskih podjetij.

Raziskovalci iz Georgijskega inštituta za tehnologijo sicer trdijo, da je ta stavek iztrgan iz konteksta, in opozarjajo, da zakon vključuje tudi omejitve, ki varujejo pravice uporabnikov in zasebnih podjetij. Od leta 2020 so izvršni delavci TikToka večkrat poskušali zagotoviti ljudem, da kitajski zaposleni ne morejo dostopati do podatkov nekitajskih uporabnikov.

Tudi podjetje samo vztraja, da podatki uporabnikov nikoli niso bili shranjeni na Kitajskem in da podatkovne centre gradijo v Teksasu ter na lokacijah v Evropi. TikTok še dodaja, da so “podatki uporabnikov zaščiteni v posebej zasnovanem zaščitenem okolju in do njih lahko dostopajo samo odobreni zaposleni, ki so podvrženi strogi neodvisni kontroli in verifikaciji.”

TikTok bi lahko bil uporabljen kot orodje za “pranje možganov”, trdi, da pravila skupnosti prepovedujejo dezinformacije, ki bi lahko škodovale širšemu javnemu mnenju

Novembra 2022 je Christopher Wray, direktor Federalnega preiskovalnega urada podal sporočilo ameriškim zakonodajalcem. “Kitajska vlada bi lahko nadzirala algoritem priporočil, ki bi se lahko uporabljal za operacije vplivanja.” Ta trditev je bila večkrat ponovljena.

Ti pomisleki so še dodatno razplamteni z dejstvom, da je aplikacija TikToka, Douyin – ki je na voljo samo v Kitajski – močno cenzurirana in domnevno zasnovana tako, da spodbuja izobraževalne in zdrave vsebine, ki postanejo viralne med njenimi mladimi uporabniki.

Na začetku vzpona TikToka so bile zaznane številne cenzure v sami aplikaciji. Uporabnica v ZDA je imela na primer suspendiran račun zaradi razpravljanja o ravnanju Pekinga s muslimani v Xinjiangu. Po ostrem javnem odzivu se je TikTok opravičil in ponovno vzpostavil račun. Od takrat je bilo le malo primerov cenzure, razen vrste kontroverznih odločitev o moderiranju, s katerimi se morajo spopadati vsa omrežja.

Raziskovalci pri Citizen Lab so izvedli primerjavo TikToka in Douyina. Sklenili so, da TikTok ne izvaja enake politične cenzure. “Platforma ne izvaja očitne cenzure objav,” so raziskovalci dejali leta 2021. Analitiki na Georgijskem inštitutu za tehnologijo so prav tako iskali teme, kot so neodvisnost Tajvana ali šale o kitajskem premierju Xi Jinpingu, in sklenili: “Na TikToku je enostavno najti na posnetke vseh kategorij. Mnogi so priljubljeni in široko deljeni.”

Celotna slika je torej polna teoretičnih strahov in teoretičnih tveganj.Kritiki trdijo, da je TikTok “Trojanski konj” – čeprav je videti nedolžno, bi lahko bil močno orožje v času konfliktov. Aplikacija je že prepovedana v Indiji, ki je leta 2020 ukrepala tudi proti desetinam drugih kitajskih platform.

Vendar pa bi lahko ameriška prepoved TikToka imela ogromen vpliv na platformo, saj se  zavezniki ZDA pogosto pridružijo takšnim odločitvam. To je bilo očitno, ko so bile ZDA uspešen pobudnik bojkota Huaweija za uporabo v infrastrukturi 5G – spet na podlagi teoretičnih tveganj.

Seveda velja omeniti, da so ta tveganja enosmerna ulica. Kitajski se ni potrebno bati ameriških aplikacij, saj je dostop za kitajske državljane že vrsto let blokiran.

Prejšnji članekJYSK je razširil koncept »Vedno nizka cena« na več kot 1000 artiklov
Naslednji članekNabiranje zvončkov vas lahko stane več tisoč evrov!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.