Javni razpis za turizem v višini 69 milijonov evrov

Bled with lake, island, castle and mountains in background, Slovenia, Europe
Photo by Remedios on iStock

Objavljen je bil težko pričakovan Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma. Višina sredstev znaša 69 milijonov evrov, ki bodo namenjena v popolne rekonstrukcije ali novogradnje hotelov, motelov, penzionov, gostišč, turističnih kmetij, kampov in glampingov, upravičene pa bodo zgolj visoko okoljsko trajnostne investicije.

Javni razpis za turizem v višini 69 milijonov evrov

Vrednost javnega razpisa je 69 milijonov evrov, pri čemer je za popolne prenove namenjenih 48,5 milijona evrov in za novogradnje 20,5 milijona evrov. Investicije se lahko nanašajo na vlaganja v hotele, motele, penzione, gostišča, turistične kmetije, kampe in glampinge kategorije najmanj 3* oz. jabolk ter kampe in glampinge kategorije najmanj 4*.

Minister Matjaž Han je ob razpisu povedal, da »gre za enega najpomembnejših razpisov za razvoj slovenskega turizma letos. Če želimo povečati dodano vrednost v slovenskem turizmu, dvigniti zadovoljstvo turistov ter ustvarjati butično zgodbo slovenskega turizma, so osnova za to najprej kakovostne namestitve po vsej Sloveniji. Hkrati pa želimo namestitve usmeriti v zeleno in trajnostno upravljanje. Zato pomemben del sredstev v letošnjem letu namenjamo za trajnostni dvig kakovosti turističnih namestitvenih kapacitet pri nas.«

landscape view of Piran harbour and surrounding building and dwellings including tower and wharfs
Photo by ARUBA48 on iStock

S prijavo na razpis do 1,8 milijona evrov

Na razpis se lahko prijavijo mikro, mala, srednje velika in velika podjetja, ki opravljajo dejavnost s področja gostinstva in turizma, z izjemo podjetij, ki so v 25 ali več odstotni javni lasti. MGRT bo sofinanciralo stroške gradnje in opreme ter v manjši meri tudi stroške elaboratov, usposabljanj, pridobitve ekoloških znakov, zagonskega trženja in stroške opreme za proizvodnjo obnovljivih virov energije.

Za posamezno investicijo lahko prijavitelji pridobijo sofinanciranje do 1,1 milijona evrov za popolne prenove ter do 1,8 milijonov evrov za novogradnje, ob tem pa mora biti načrtovana vrednost investicije najmanj 300.000 evrov. Višina sofinanciranja je odvisna od velikosti podjetja in lokacije izvedbe investicije in se giblje do 10 do 50 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov investicije. Najvišje odstotke sofinanciranja dobijo mala podjetja v Vzhodni Sloveniji, in sicer do 50 % vrednosti upravičenih stroškov; z rastjo velikosti se ta odstotek niža, in sicer srednje velika podjetja na Vzhodu lahko prejmejo do 40 %, velika podjetja do 30 %.

Young female traveler making selfie with smart phone with Dragon statue on the bridge in Ljubljana city. Dragon statue is one of the most famous symbols of the capital of Slovenia
Photo by RossHelen on iStock

V Zahodni Sloveniji je situacija bolj kompleksna. Podjetja z manj razvitih delov Zahodne Slovenije prejmejo višji odstotek sofinanciranja, ta se giblje od 15 – 45 %, odvisno od lokacije in velikosti podjetja, podjetja iz bolj razvitih območij Zahoda (npr. Ljubljane, Kranja, Ankarana in Kopra) pa nižji odstotek, ki v primeru teh območij znaša 10 % (za srednje velika podjetja) oz. 20 % za mala podjetja. V najbolj razvitih krajih na Zahodu velika podjetja niso upravičena do sofinanciranja investicij. Izjema od prej navedenih odstotkov sofinanciranja so določeni stroškov zunanjih izvajalcev, ki bodo po celotni Sloveniji financirani v višini 70 odstotkov upravičenih stroškov investicije.

Vsi projekti bodo morali biti zaključeni do 31. 5. 2026.

VIRgov.si
Prejšnji članekZgodovina vroče čokolade
Naslednji članekPrednosti in slabosti vinila

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.