Ste vedeli, da je v Sloveniji prepovedana prodaja teh sredstev

V Sloveniji in Evropski uniji je prepovedana prodaja fitofarmacevtskih sredstev prek spleta
V Sloveniji in Evropski uniji je prepovedana prodaja fitofarmacevtskih sredstev prek spleta Photo by Candiix on Pixabay

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je opravljala nadzor nad internetno prodajo. Do kakšnih ugotovitev so prišli? Zaznali so, da ponudnikih spletnih oglasov objavlja in prodaja sredstva za zatiranje škodljivcev, ki niso dovoljena v Evropski uniji, v določenih primerih je zaznana celo prodaja prepovedanih fitofarmacevtskih sredstev na osnovi aktivne snovi klorpirifos.

Spletna prodaja fitofarmacevtskih sredstev ni dovoljena

Uporabnike fitofarmacevtskih sredstev opozarjajo, da spletna prodaja fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji ni dovoljena. Osnovni razlog je v zagotavljanju nadzora nad prometom v EU in Sloveniji dovoljenih fitofarmacevtskih sredstvih, katerih uporaba je natančno ocenjena in ne povzroča negativnih vplivov na zdravje ljudi, okolje in čebele. Nakup in uporaba nedovoljenih ali celo prepovedanih aktivnih snovi pa lahko ima trajne posledice za zdravje ljudi (predvsem uporabnikov), okolje in pridelke na katerih bi bilo takšno sredstvo uporabljeno.

Prepoved klorpirifosa v Evropski uniji

Pri presoji aktivne učinkovine klorpirifosa za uporabo pri kmetijski pridelavi je Evropska agencija za varno hrano (EFSA) ugotovila, da ima snov genotoksične lastnosti (škodljivo delovanje na genetski material) in ima lahko dolgotrajne posledice za zdravje ljudi. Zaradi navedenega razloga je uporaba klorpirifosa v Evropski uniji prepovedana.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poziva kupce fitofarmacevtskih sredstev, da nakupe opravijo pri registriranih domačih distributerjih, ki ponujajo registrirana fitofarmacevtska sredstva, ki so varna za uporabnika, okolje in pridelke.

Registrirani distributerji za prodajo fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji imajo na razpolago usposobljene svetovalce in prodajalce, ki vam svetujejo glede nakupa in uporabe.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poziva kupce fitofarmacevtskih sredstev, da nakupe opravijo pri registriranih domačih distributerjih
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poziva kupce fitofarmacevtskih sredstev, da nakupe opravijo pri registriranih domačih distributerjih Photo by mohamed_hassan on Pixabay
VIRgov.si
Prejšnji članekSvetovni dan varstva okolja – Kako smo se odrezali Slovenci?
Naslednji članekClivet: Napredne rešitve

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.