S temi rastlinami lahko za noč čarovnic okrasite svoj vrt! Se vam ježi koža?

Monotropa Uniflora. This flower goes by various names: Indian Pipes, Ghost Pipes, and Ghost Flowers. It contains no chlorophyll and cannot photosynthesize. Obtains nutrients from tree roots via mushrooms.
Foto: Michael J Stanley iz iStock

Ste pripravljeni na noč čarovnic? Morda imate na svojem oknu bučo, stanovanje pa ste okrasili v strašljivem slogu. Kaj pa strašljive rastline? Verjetno jih nimate. In to je škoda. Spomladi običajno sadimo veliko tulipanov, narcis, zvončkov, krokusov in mačehe. Tudi poletje je dobro načrtovano, s trajnicami v polnem cvetenju, sadjem, zelenjavo in visečimi košarami, polnimi enoletnic. Zakaj torej, ko pomislimo na noč čarovnic, ameriški praznik, ki postaja vse bolj popularen tudi v Evropi, ne pomislimo na nobeno značilno rastlino.

Obstaja veliko sezonsko primerljivih temno črnih rastlin gotskega izgleda, ki vas bodo navdušile zato pa ne potrebujemo prenove celotnega vrta.

Predstavljamo nekaj strašljivih rastlin:

“BUČA NA PALČKI (Solanum integrifolium)

Tokyo,Japan - September 24, 2021: Closeup of Solanum Integrifolium or Pumpkin on a Stick or Solanum Pumpkin on black background
Foto: TokioMarineLife iz iStock

Te nizko vzdržljive rastline, popolne za to sezono, sploh niso buče. Gre za okrasne jajčevce, ki jih gojimo čez poletje in obiramo jeseni, ko njihovi plodovi, ki rastejo ob njihovih steblih, postanejo oranžni. Najbolje jih je začeti gojiti iz semen znotraj prostora pozimi ali zgodaj spomladi in jih presaditi v vrt, ko se v vaši regiji sadimo paradižniki in jajčevci. Odrezane stebla postavite v vazo z vodo, kjer bodo zdržala od dva do štiri tedne, ali pa odrežite posamezne “buče” in jih postavite v skledo za čudovit jesenski sredinski okras. Za trajnejšo dekoracijo odstranite liste in stebla obesite obrnjena navzdol na hladnem in suhem mestu z dobro kroženjem zraka, dokler se plodovi ne posušijo in poglobijo v barvi.”

NETOPIRJI CVET (Tacca chantrieri)

Black Bat Flowers
Foto: passion4nature iz iStock

Kot član družine yam ta subtropska rastlina spominja na orhidejo. Gojijo jo kot lončnico v regijah, ki nimajo zmrzali in pozeb, njene cvetove pa spominjajo na netopirje v poletnem letu. In prav tako kot vampirji tudi ta rastlina ne mara neposrednega sonca.

RASTLINA DUHOV (Monotropa uniflora)

A closeup shot of a ghost plant on a sunny and bright day
Foto: Wirestock iz iStock

Znana tudi kot “indijska pipa”, ta srhljiva rastlina iz Severne Amerike in Azije uspeva v globoko zasenčenih gozdovih in lahko raste v popolni temi. Rastlina ne proizvaja klorofila, ki naredi druge rastline zelene, zato so njeni stebli strašno beli. Pustite jih v tleh, saj se bodo ob pobiranju obarvale črno.

BELOPLODNA ČRNOGA (Actaea pachypoda)

White baneberry (Actaea Alba) also known as White Doll's Eyes. Vertical close up image.
Foto: juhajarvinen iz iStock

Znana tudi kot bela smrekovnica, ima ta srhljiva rastlina rdeče stebla, na katerih rastejo bele jagode z globokimi vijoličnimi “učenci” v sredini, kar ustvari vtis, da opazuje vsak vaš gib. Vendar pa postane še bolj strašljiva: če se dotaknete te strupene rastline, se lahko vaša koža razdraži. Če jo poskusite, pa je mogoče, da umrete. Ravnajte z njo previdno. (Še bolje, morda preskočite to rastlino.)

Prejšnji članekŠe naprej čakajo na kupce! Povsem novi fordi že 37 let stojijo v zapuščenem salonu
Naslednji članekPridružite se akciji: Za 1. november prižgite svečo manj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.