Priprava vrta na novo sezono

Yard clean up after winter, clearing up mulch and garden debris for seasonal growth. Photo background, landscaping work. Lifestyle hobbies
Foto: Kristin Mitchell iz iStock

Marec je mesec, ko se prične pomlad, in čas, ko se začnejo rastline in drevesa prebujati po zimskem spanju. Zato je čas, da se lotite dela na vrtu. Naslednje aktivnosti lahko pomagajo, da bo vaš vrt pripravljen na sezono.

Priprava tal

Marec je pravi čas za pripravo tal za sajenje, še posebej, če želite saditi zelenjavo. Zemlja se mora dobro pripraviti, da bo vlažna, a ne preveč mokra. Uporabite lopato, da zrahljate zemljo. Odstranite tudi vse plevel, ki bi lahko oviral rast vaših rastlin.

Priprava gredic

Če imate dvignjene grede, jih morate preveriti in pripraviti za sajenje. Odstranite vse odpadlo rastlinje in plevel, da preprečite širjenje bolezni in škodljivcev. Dodajte tudi kompost in gnojilo, da bodo vaše rastline imele dovolj hranil za rast.

Sadite zgodnje zelenjave

V marcu je čas, da začnete saditi zgodnje zelenjave (ko temperatura zemlje ne bo padla pod 5 stopinj Celzija) ali okopljeteprezimne posevke. V marcu, ko bodo temperature že tudi ponoči nekoliko višje, bodo tako v središču grah, korenje, rukula, bob, špinača, solata, spomladanski česen in čebula, brokoli in zelje. Ti se hitro razvijajo in imajo lahko svoj pridelek že pred poletjem. Če je tla še vedno zmrznjena, lahko uporabite zastirke, da jih ogrejete.

V mislih imejte, da se v visokih gredicah seje nekoliko hitreje kot v klasičnem vrtu.

Obrezovanje

Marec je odličen čas za obrezovanje večine dreves in grmovnic, preden se začnejo aktivno rasti. Odstranite vse odmrle veje, ki so se odlomile pod težo snega, so klonile vetru in jih je zdelal mraz, šibke poganjke in tiste, ki rastejo preblizu ostalim vejam. To bo pomagalo, da se vaše rastline razvijejo bolj zdravo in bolj estetsko privlačno. Z učinkovito obrezovanje boste rabili kakovostno opremo (škarje, žago, škarje na daljši ročajih za lažje obrezovanje na višini …).

Gnojenje

V marcu je čas za gnojenje vaših rastlin in dreves. Uporabite organsko gnojilo ali kompost, da bodo vaše rastline imele dovolj hranil za rast. Gnojitev bo pomagala, da se rastline razvijejo hitreje in močneje, ter bodo bolj odporne na bolezni in škodljivce.

S košnjo pa le še malce počakajte, da ne boste travi povzročili dodatnega stresa po naporni zimi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek5 priljubljenih diet in njihov ekološki vpliv
Naslednji članekZ obnovo starih zgradb bi Slovenija do leta 2050 lahko prihranila kar 1,07 milijarde evrov

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.