Načini, s katerimi zagotovite hladno in senčno teraso

Young couple drinking coffee on terrace, aerial view
Foto: Marjan_Apostolovic iz iStock

Naslov je le malce varljiv, saj ni moč nemudoma razbrati točnega namena. V vročih dneh, ki so pred nami, bomo iskali oziroma že zdaj iščemo načine, s katerimi bi sončne dni preživljali v hladnem okolišu. To lahko storimo tudi s pomočjo navadnega nadstreška, preko preprostih korakov, ki jih najdete v prispevku. Ergo, hladen nadstrešek.

Nasveti za hladno teraso

  • Izogibamo se zahodu tako da teraso oziroma nadstrešek postavimo na vzhodno ali severno stran hiše,
  • Dodamo senco s pomočjo senčnikov, dreves, grmičevja in drugih izdelkov za senčenje,
  • Elementi naj bodo svetli, saj temnejši elementi absorbirajo toploto, svetli pa jo odbijajo in s tem skrbijo za hladnejši prostor,
  • Poskrbimo za nežen in svež prepih, ki bo nujen za preživljanje vročine.

Izberite prava drevesa za senco

Pomembno je vedeti, kam postaviti drevo in kje želite senco. Opazujte sončevo pot in ugotovite optimalno pozicijo za vaše drevo oziroma drevesa. Seveda je to najdlje trajajoč projekt pri ustvarjanju sence za teraso, a z dovolj sredstvi tudi eden najkrajših, zagotovo pa najboljši.

Implementirajte rastlinski svet

Z rastlinjem boste razbili sončne žarke in vročino, še posebej, če je terasa obkrožena z veliko betonskimi izdelki. Izberite tisto rastlinje, ki ustreza vaši okolici in bo brez težav tudi raslo in uspevalo. Pozorni bodite na praktični in estetski vidik prinašanja rastlinja.

Cambridge, England - June 1 2018: Landscaped suburban patio garden and lawn
Foto: frazaz iz iStock

Pergola in tenda sta zlata vredni

Seveda, lahko govorimo o neki različici nadstreška za vašo teraso oziroma družbeno območje. Odločite se za dodatek, ki se vam bo še kako izplačal. To je lahko pergola ali tenda, nikakor pa ne odmislite ideje pravega pravcatega nadstreška ali celo vrtne lope.

Ustvarite svojo vodno oazo

Verjetno ni ravno najbolj enostaven projekt, ampak postavitev vodne oaze bo poskrbela za olajšanje v najbolj vročih dneh leta. Ni nujno, da ustvarite reko, potok ali jezero. Dovolj je, da gre za vodni element, ki bo iz območja ustvaril pravo zen oazo. Ta bo pomagala pri sprostitvi in užitkih.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekPrihodnost medicine je v vaših iztrebkih
Naslednji članekS sladoledom do popolne postave za letošnji dopust
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.