Kdaj je rastline potrebno premakniti v notranje prostore?

Stylish living room interior filled a lot of beautiful plants in different design pots. Composition of home garden jungle. Modern home decor. Floral concept. Template.
Foto: FollowTheFlow iz iStock

Čeprav je letošnja jesen nenavadno topla, pa vseeno prihajajo hladnejši dnevi, ko bo potrebno zaščititi tudi naše rastline. Čas je, da pogledate, kaj še raste v vašem poletnem vrtu in se odločite, katere rastline ne bodo preživele prihajajočega hladnega vremena ter kako skrbeti zanje. Za vas smo preverili kaj morate vedeti o skrbi za svoje rastline skozi zimo, in kako ugotoviti, katere rastline, ki so bile prej zunaj, je treba preseliti v notranje prostore.

Nekatere rastline, ki ne prenesejo hladnih temperatur, bi morale priti noter, preden se nočne temperature spustijo pod približno 7 stopinj Celzija. Če je dnevna temperatura nad 10 stopinj Celzija, jih lahko še vedno pustite zunaj. Toda ko se temperatura vztrajno zadržuje pod 10 stopinj je čas, da jih prestavite.

Indoor houseplants next to a window in a beautifully designed home or flat interior.
Foto: Grumpy Cow Studios iz iStock

Tropske rastline so druga zgodba. Škodo utrpijo pri temperaturah pod 4 stopinje Celzija, nekatere že celo pri temperaturah pod 10 stopinj Celzija. Rastline, kot so begonije in hibiskus, lahko preživijo v zaprtih prostorih, vendar ne bodite presenečeni, če ne bodo rasle tako dobro kot zunaj, saj lahko takšne drastične spremembe zavirajo njihovo rast.

Preden katere koli zunanje rastline prenesete noter, preverite, ali se v zemlji ne skrivajo kakšni škodljivci. Kot previdnostni ukrep sperite vse liste z močnim pršenjem vode ter preglejte lonce, zlasti spodnji rob, zaradi žuželk, polžev, kokonov in jajčnih mas. Druga metoda je potopiti lonček rastline v toplo vodo za 15 minut, kar bo spravilo nezaželene obiskovalce na površje. Če po tem opazite veliko žuželk, uporabite insekticid in presadite rastlino.

Ko se odločate, kam postaviti te rastline, ko so enkrat notri, postavite tiste, ki potrebujejo največ svetlobe, blizu oken, usmerjenih proti jugu ali pod svetilkami za gojenje rastlin. Če ne potrebujejo toliko svetlobe, jih lahko postavite ob okna, usmerjena proti vzhodu ali zahodu. Ker svetloba skozi okno ni tako močna kot neposredna svetloba, ki so je rastline navajene, lahko pride do pojava rumenih listov zaradi šoka. Vendar, ko se rastline prilagodijo, bi morale začeti rasti novi zeleni listi.

Ko so rastline notri in nameščene, je treba prilagoditi njihov režim oskrbe. Poleg tega, da prihranite gnojilo za pomlad, ko so rastline zunaj, to pomeni tudi, da jih ne smete preveč zalivati, saj je to eden najpogostejših vzrokov za smrt notranjih rastlin, saj običajno ne potrebujejo veliko vode. Pustite zgornji pol centimeter zemlje, da se posuši na dotik, preden ponovno zalivate.

Seveda je vsaka rastlina specifična zato se pred menjavo njenega okolja dodobra pozanimajte o njenih značilnostih in šele nato ustrezno ukrepajte.

 

 

 

Prejšnji članekOpozorilo, pred kurilno sezono! Ta negativen trend jo je zaznaval že lansko leto
Naslednji članekZakaj je pomembno izbrati kakovostno posteljo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.