Kako postaviti mrežno ograjo? (VIDEO+NASVETI)

Kako postaviti mrežno ograjo?
Kako postaviti mrežno ograjo? Foto: Mark Hochleitner iz iStock

Postavitev mrežne ograje je lahko preprosta, a hkrati precej zahtevna naloga, če takih nalog nismo vešči oziroma ne poznamo pravega postopka. Torej, kako postaviti mrežno ograjo?

Mrežne ograje: Enostavna montaža, nižja cenovna naložba

Mrežno ograjo oziroma ograjo iz mreže lahko uporabimo pri velikih ali malih površinah, vse je odvisno od potreb in želja. Pogosto se ograje iz pletene mreže namenjajo enostavnim postavitvam z manjšo finančno naložbo. Montaža je hitra in enostavna zato se mrežnih ograj poslužujejo mnogi.

V osnovi mrežno ograjo kot celoto sestavljajo pletena mreža, stebri, podporni stebri, sponke in orodje, ki bi ga potrebovali ob montaži. Vse je moč dobiti v specializiranih trgovinah.

Panel fence. Green pole, construction and landscaping.
Foto: tumsasedgars iz iStock

Montaža mrežne ograje korak za korakom

Najprej je potrebno določiti potek ograje, kjer morate upoštevati razdaljo med stebri in kako se bodo dopolnjevali z okolico. Priporočen razmak med stebri je približno 2,5-3 metre, a je to moč prilagoditi. Za vsak steber – v trgovini so na voljo od enega metra do dveh metrov višine – je potrebno izkopati luknjo za temelj globine 50 centimetrov.

Stebre je moč zabetonirati ali pa »zapičiti« v zemljo s pomočjo nosilcev za montažo v tleh. Ne glede na izbiro lahko pričnete s postavljanjem stebrov. Ti naj bodo poravnani in pri njihovem postavljanju bodite pozorni na pravo meritev – steber naj bo vsaj 5 cm nad višino ograje – in na smer, v katero so obrnjeni (če uporabljate stebre euroclip).

Large rolls of metal mesh for fencing.
Foto: VASYL MYKHAILENKO iz iStock

Podporni stebri omogočajo ojačitev celotne konstrukcije. Uporabite enega na začetnem in končnem stebru ter dva pri kotnih in določenih vmesnih stebrih. Njihova namestitev je odvisna od različic – na voljo je pritrditev z vijakom ali s pomočjo spojk. Seveda je potrebno zabetonirati tudi podporne stebričke. Pozor: preverite velikost stebrov za pravo izbiro podpornih.

Pritrditev ograje pa lahko poteka na več načinov, vse je odvisno od stebrov, ki ste jih izbrali. Lahko gre za pripenjanje s sponkami in kleščami za sponke, za privijanje z žico ali celo kombinacijo obeh. Pri teh korakih vam bo v pomoč spodnji videoposnetek.

Postopek postavljanja mrežne ograje

Spodnji videoposnetek je najverjetneje eden najbolj natančnih, ko govorimo o navodilih za postavitev mrežne ograje. Prav tako so na YouTubu dostopni mnogi nasveti za postavljanje mrežnih ograj, največ jih je v jezikih nekdanje države, kar pomeni, da razumevanje ne bi smelo predstavljati težav.

Giardino Instruction installation GARDENPLAST - FR

Prejšnji članekZakaj izbrati leseno jedilno mizo?
Naslednji članekUčinkovito čiščenje odpadnih voda v industrijskih obratih in predelovalne dejavnosti: Odgovor na posebne izzive
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.