Kako izdelati dvignjeno gredo

dvignjena greda

Za vas smo že pisali o tem, kako postaviti visoko gredo po korakih. A če vam višina visoke grede ne predstavlja tolikšne prednosti, lahko izberete tudi dvignjeno gredo, ki v višino merijo do 30 cm. Pri teh so rastline bližje tlom, ni toliko zalivanja, kar zniža tudi strošek izdelave grede.

Kaj je dvignjena greda?

Dvignjena greda je za 15 do 30 cm dvignjena od tal in omejena s trajnim okvirjem, v katerega praviloma nasujemo kompost. Postavimo jo na že obstoječo vrtno gredo ali direktno na travnato površino, saj 15 cm polnila zaduši travo in pleveli pod njo. Okvir je pogosto narejen iz lesa, lahko tudi iz opeke ali betonskih blokov. Širina in širina grede sta poljubni oziroma praviloma največ tolikšni, da lahko z roko še vedno sežemo do polovice grede. Klasična mera je 1 x 2 m.

Kaj vzgajati v dvignjeni gredi?

Za vzgojo v dvignjenih gredah je primerna vsa zelenjava, zelišča ali druge trajnice. Ko jo napolnimi s kompostom, vanjo neposredno sejemo ali sadimo. Če pri dvignjeni gredi uporabimo zaščitno mrežo proti talnim škodljivcem, bomo omejeni pri vzgoji pastinaka, koreninah peteršilja in ostalih večjih korenovkah, ki s svojo glavno korenino ne prodrejo skozi mrežo in se ne morejo debeliti.

Postavitev dvignjene grede

Najprej je potrebno pripraviti okvir. Potrebujete lesene deske primernih dolžin in širine. Priporoča se uporaba hrastovih desk. Te lahko za daljšo obstojnost pred postavitvijo dvakrat premažemo z lanenim oljem. Nato ogrodje z vijaki sestavimo v želeni velikosti. Na spodnjo stran položimo nerjavečo zaščitno mrežo, ki bo ščitila zelenjavo pred napadi voluharja ali miši. Pritrdimo jo s spenjačem in okvir s pritrjeno mrežo obrnemo okoli ter postavimo na končno mesto. Okvirja dvignjene grede ni potrebno fiksirati v tla.

Nato gredo napolnimo. Če imamo na voljo kakovosten kompost, gredo v celoti napolnimo z njim. Če ne, spodnjih 5 cm napolnimo s približno 2 samokolnicama lesnih sekancev, srednjih 5 cm z 2 samokolnicama delno preperelega komposta in zgornjih 5 cm z 2 samokolnicama kvalitetnega komposta. Vsako od plasti razgrabimo, pohodimo in zalijemo ter nato nanjo stresemo naslednjo plast. Greda je tako že pripravljena za direktno setev ali presaditev sadik.

Strošek tako pripravljene grede skupaj s kompostom znaša med 35 in 70 evrov.

Pri dvignjeni gredi zaradi minimalnega dviga od tal nimamo skrbi, da bi ob močnem dežju zastajala voda. Hkrati tudi ni potrebno tako tako pogosto zalivati, kot visoko gredo (višjo od 30 cm), saj so rastline bližje samim tlom in jim je na voljo voda iz tal.

Če se ob dvignjeni gredi začnejo pojavljati polži, poti ob njej nasujte z lesnimi sekanci.

Dvignjena greda za vzgojo zelenjave - Vrt Obilja 2017

Povzeto po: vrtobilja.si

Prejšnji članekPolaganje ploščic: Sami ali s pomočjo mojstrov?
Naslednji članekZ inovativnimi tlakovci BLOXX do odlično urejenega dvorišča
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.