Hotel za žuželke lahko izdelate sami

Žuželke igrajo za življenje na Zemlji pomembno vlogo. Z uporabo pesticidov morda res uničujemo škodljivce, obtem pa uničujemo tudi vse koristne žuželke. Da bi naravi vseeno vsaj deloma vrnili, kar ji jemljemo, lahko postavimo hotel za žuželke in pomagamo ohranjati pestrost prečudovite narave. 

Čebelnjaki, ribniki z divjimi živalskimi vrstami, sajenje rastlin za opraševanje, kompostiranje, zmanjšanje uporabe pesticidov in še številni drugi ukrepi so tisti, ki ustvarjajo za življenje boljše pogoje. Eden izmed vse bolj priljubljenih načinov, kako pomagati naravi, je ta, da postavite hotel za žuželke.

S hotelom za žuželke pravzaprav lahko na svoj vrt privabimo koristne žuželke, med drugim tudi tiste, ki se prehranjujejo s škodljivimi žuželkami. S tem se lahko skorajda v celoti znebimo škodljivcev na naraven način. Za škodljive žuželke po drugi strani lahko uredimo poseben hotel nekoliko stran od našega nasada in jih s tem zvabimo na bolj odmaknjeno območje, kjer ne bodo škodovale našim rastlinam. S samim uničenjem (četudi škodljivih) žuželk lahko porušimo ravnovesje v naravi in s tem ogrozimo tudi druge, sicer koristne živali, ki se prehranjujejo s škodljivci.

Katere žuželke privabiti?

Preden se lotimo izdelave hotela za žuželke, moramo razmisliti, katere žuželke si sploh želimo privabiti. Najpogosteje si zatočišče v hotelu za žuželke poiščejo čebele samotarke, pikapolonice, strigalice (škarjice), čmrlji, tenčičarice. Hotel je lahko izdelan tako, da je primeren za več vrst žuželk ali pa ga izdelamo tako, da je primeren načeloma le za eno izmed njih.

čebelaČebele samotarke

Pri naseljevanju čebel samotark je vsak strah, da bi vas ta bitja ogrožala, odveč. V Sloveniji živi več kot 560 vrst divjih čebel in čebel samotark. Prisotnost čebel je običajno pokazatelj čistosti okolja in so zelo pomembne pri opraševanju rastlin. Nekatere čebele samotarke gnezdijo v rovih, ki jih izkopljejo v tleh. Druge zavetje poiščejo v luknjicah v lesu, tretje najdejo razpoke med kamenjem, zapuščene rove drugih žuželk, hroščev.

Pikapolonice

Pikapolonice se prehranjujejo s številnimi škodljivimi žuželkami in pršicami, pomalicajo jajčeca metuljev, kaparje ter pomagajo, če se pojavijo listne uši. Listne uši malicajo ne le ličinke pikapolonic, temveč tudi strigalice in ličinke tenčičaric.

Strigalice

Strigalice se prehranjujejo tudi z jajčeci nekaterih insektov, nekaterimi manjšimi insekti ter pršicami.

Tenčičarice

Tenčičarice so pomembne predvsem zaradi ličink. Te se prehranjujejo z jajčeci različnih škodljivcev in napadajo pršice, uši. Prav zato je pomembno, da v bližino vrta zvabimo tudi te lepe zelene žuželke.

hotel za žuželke

 

Iz česa izdelati hotel

Hotel izdelujemo le iz naravnih materialov. Uporabimo veje, slamo, trsje, bambusove palice, zdrave koščke lesa, v katerega navrtamo luknjice. Uporabimo lahko med drugim tudi opeko, les pa prebarvamo le z barvami na vodni osnovi oziroma še bolje, če ga ne barvamo. Prav tako se poskušamo hišice čim manj dotikati ali se je dotikamo z rokavicami, da se ne navzame človeškega vonja.

Dobro je, da namestimo strehico, da voda odteka s hotela za žuželke, ozadje pa obložimo s slamo in suhimi koruznimi listi. V mrzlih dneh bo to odlična izolacija.

hotel za žuželkeKam postaviti hotel

Da ne bi hotel postal samopostrežna restavracija za druge živali, je dobro, da ga dvignemo od tal. Najbolje je, da je postavljen na višino 1,5 do 2 metra nad tlemi. Izberite lokacijo, ki ni izpostavljena vetru in naj bo kolikor je le mogoče zaščiten pred vremenskimi vplivi. Vhodi naj bi bili obrnjeni proti jugozahodu, sicer pa je lahko hotel postavljen bodisi na vrtu, v sadovnjaku, na balkonu ali terasi.

V bližino postavimo še posodico z vodo, kjer se bodo žuželke lahko napajale.

Za vas smo poiskali videoposnetek, ki vam je lahko v pomoč pri izdelavi hotela za žuželke.

IZDELAVA HOTELA ZA ŽUŽELKE

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekCena zlata in srebra – kako lahko fizično srebro in zlato kupite bistveno bolj ugodno?
Naslednji članekAli veste, da lahko s klimatsko napravo tudi ogrevate?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.