Betoniranje zunanjih stopnic od začetka do konca (VIDEO)

Pouring staircase in residential house building concreting steps with formwork
Foto: photovs iz iStock

Betoniranje zunanjih stopnic je lahko zapleten proces, a je lahko istočasno povsem čudovito opravilo, ki bi se ga radi lotili mnogi. Iz tega razloga smo našli podroben in natančen postopek postavljanja zunanjih stopnic iz betona.

Betoniranje zunanjih stopnic v 10 korakih

V nadaljevanju najdete splošen opis postopka postavljanja (betoniranja) zunanjih stopnic, ki mu sledijo vsi mojstri. Pri koncu pa vas pričaka tudi video, kjer je vse skupaj tudi moč videti.

Process of house building
Foto: lassi meony iz iStock

Oblikovanje in načrtovanje zunanjih stopnic

Začnite z določitvijo dimenzij in postavitve stopnic glede na vaše posebne potrebe in lokalne gradbene predpise. Upoštevajte dejavnike, kot so število stopnic, višina in višina vsake stopnice, širina stopnic in vse dodatne funkcije, kot so ograje ali podesti.

Zberite materiale in orodje

Pridobite potrebne materiale in orodja za projekt, vključno z betonsko mešanico, materiali za ojačitev (kot so armatura ali žična mreža), lesene ali kovinske oblike, količke, gramoz, pesek in osnovna gradbena orodja (kot so lopata, nivelirka, merilni trak in gladilka).

Pripravite mesto betoniranja

Očistite območje, kjer bodo zgrajene stopnice, in odstranite vso vegetacijo, ostanke ali ovire. Izkopajte zemljo do zahtevane globine in zagotovite trden, stabilen temelj. Pomembno je, da se posvetujete z lokalnimi gradbenimi predpisi, da določite potrebno globino in ali so potrebni kakršni koli dodatni ukrepi, kot so podnožje ali betonska blazina.

Namestite okvir za betoniranje

Ustvarite okvir za stopnice z uporabo lesenih ali kovinskih okvirjev. Okvirji bodo določali obliko in dimenzije vsake stopnice. Namestite jih varno in zagotovite, da so ravni in pravilno poravnani. Poleg tega razmislite o uporabi sredstev za ločitev oplate, da olajšate enostavno odstranitev oplate, ko se beton strdi.

Dodajte ojačitev

Stopnice okrepite z materiali, kot je armatura ali žična mreža, odvisno od zasnove in zahtev glede nosilnosti. Ta ojačitev pomaga okrepiti strukturo in prepreči razpoke ali premikanje skozi čas. Postavite ojačitev v oblike, pri čemer zagotovite, da je ustrezno podprta in nameščena tako, da zagotavlja optimalno trdnost.

Up and down the stairs pouring into the basement staircase under construction
Foto: photovs iz iStock

Pripravite betonsko mešanico

Za pripravo ustrezne betonske mešanice upoštevajte navodila proizvajalca betona. To običajno vključuje mešanje cementa, peska, gramoza in vode v pravilnih razmerjih. Razmislite o dodajanju aditivov, kot so mehčala ali sredstva za zajemanje zraka, da izboljšate uporabnost, vzdržljivost ali odpornost proti zmrzovanju in odmrzovanju, odvisno od vaših posebnih potreb in lokalnih podnebnih razmer.

Vlijte in oblikujte beton

Betonsko mešanico vlijte v postavljene oblike, začnite od spodnje stopnice in nadaljujte navzgor. Vsako stopnico popolnoma in enakomerno napolnite z lopato ali drugim orodjem za utrjevanje betona in odstranitev morebitnih zračnih žepov. Prepričajte se, da je površina gladka in ravna, z uporabo estriha ali ravnila, da dosežete enakomeren zaključek.

Zaključni dotiki

Ko je beton vlit, lahko dodate zaključne dotike stopnicam. Z gladilko ali gladilko zgladite površino in odstranite morebitne nepravilnosti. Razmislite o dodajanju teksture stopnicam z metlo ali drugimi orodji za teksturiranje, kar bo povečalo oprijem in zmanjšalo tveganje zdrsa. Poleg tega vstavite vsa potrebna sidra ali pritrditve za držala ali druge dodatke.

Staircase making, worker finishing concrete with trowel, home renovation
Foto: simazoran iz iStock

Utrjevanje in zaščita

Pustite, da se beton strdi in strdi v skladu z navodili proizvajalca. To običajno vključuje ohranjanje vlažnosti betona s prekrivanjem s plastično folijo ali uporabo spojin za strjevanje. Zaščitite stopnice pred prekomerno vročino, mrazom ali vlago med postopkom sušenja. Odstranite oplate in očistite: Ko se beton dovolj strdi, previdno odstranite oplate, pri čemer pazite, da ne poškodujete novo oblikovanih stopnic. Očistite okolico in odstranite vse smeti ali odvečne materiale.

Posnetek betoniranja stopnic

Construction of Concrete Stairway Start to Finish [ASMR]

Prejšnji članekRecept: Jagodna limonada
Naslednji članek6 nasvetov za učinkovito čiščenje fasade brez poškodb
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.