Vitalno delovno in harmonično bivalno okolje

Zgolj materialni pomen bivanja, zagotavljanja suhega in toplega prostore ali »gole« strehe nad glavo nadomešča iskanje rešitev, ki bi potešile človekovo hrepenenje po vsebini in doživetjih.

Človek v sodobnem utripu bivanja se vedno bolj individualizira. Išče rešitve, ki niso okorne in so mu prijetne. Temu primerno se spreminja naš odnos do prebivališč. Zgolj materialni pomen bivanja, zagotavljanja suhega in toplega prostora ali »gole« strehe nad glavo nadomešča iskanje rešitev, ki bi potešile človekovo hrepenenje po vsebini in doživetjih.

 

Vsebino določa domišljija, ki ne pozna meja. Vrata do bogatih doživetij so naša čutila, s katerimi zaznavamo oblike, raznolike površine, barve, vonje, toploto in varnost. Nikjer drugje ni našteto pomembnejše kot doma.

 

Sodobni trendi v gradbeništvu so usmerjeni v skupek rešitev in možnosti za ureditev sodobnega bivališča z naravnimi materiali, ki obenem potešijo dandanašnjo nujo po varovanju okolja in varčevanju z vedno bolj dragoceno energijo ter vodnimi viri.

 

Celovita obravnava gradnje stremi, kot homeopatija k celostnemu ravnovesju vseh vitalnih funkcij v telesu, k harmoniji med bivalnim oz. delovnim okoljem ter človekom, ki se nahaja v njem. Vitalno delovno okolje človeka spodbuja pri njegovi ustvarjalnosti. Harmonično bivalno okolje omogoča, da se revitalizira od vsakodnevnih naporov in skrbi.

 

Proces gradnje se ne razume kot zgolj izgradnja objekta, temveč kot iskanje primernih rešitev, ki bodo omogočile, da postane zgrajen objekt neke vrste subjekt, ki živi v sozvočju in neprestani komunikaciji s svojimi stanovalci.

 

Ekološki vidik gradnje se nadgrajuje s sociološkim in psihološkim pomenom bivanja. V praksi pomeni, da se industrijski fenomen gradnje anonimnih in človeku odtujenih bivališč (primer: blokovskih naselij) zamenjuje z gradnjo humanih ekoloških bivališč.

 

Sodobni principi gradnje:

 1. Lokacije brez naravnih in umetnih motenj (elektrosmog), daleč od virov emisij in hrupa.
 2. Decentralizirana, nestrnjena in ozelenjena naselja.
 3. Individualna, z naravo povezana, človeku in družini prijazna.
 4. Naravna in minimalno predelana gradiva (naravno reguliranje zračne vlage z materiali, ki so primerni za to, s tem minimalna in kratkotrajna vlažnost novogradenj).
 5. Uravnotežena mera toplotno izolativnih in toplotno akumulativnih materialov in s tem optimalne temperature bivalnih površin in zraka.
 6. Dobra kakovost zraka s pomočjo naravne izmenjave.
 7. Ogrevanje s pomočjo sevanja grelnih naprav in elementov, koristna naravna sevanja.
 8. Naravna svetloba in osvetlitev z naravnimi barvnimi odtenki.
 9. Bivanje brez človeku škodljivih elektromagnetnih polj in radijskih valov, ter radioaktivnih materialov.
 10. Primerna zaščita pred hrupom in vibracijami.
 11. Nevtralne in prijetne vonjave brez strupenih emisij.
 12. Minimalne količine plesni, bakterij, prahu in drugih alergenov.
 13. Gradnja brez dodatnega obremenjevanja okolja (prilagojena lokalnemu okolju).
 14. Minimalna poraba energije, uporaba zgolj obnovljivih virov energije.
 15. Uporaba lokalnih gradiv, brez uporabe redkih ali kakorkoli tveganih gradiv.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.