Toplotna izolacija vgrajena v vlažno okolje

Včasih, ko toplotna izolacija ni bila med najpomembnejšimi elementi stavbe, je bilo skorajda vseeno, kakšne lastnosti je imela izolacija vgrajena pod nivo terena. Že dolgo ni več tako. Ne le zaradi evropske zakonodaje v smeri zaščite ozonskega plašča ter skoraj nič energijske, tudi zaradi željenega ugodja bivanja in zavedanja, da smo s premišljeno zaščito naredili naložbo za celoten vek trajanja stavbe.

Glede na velike spremembe in poudarek na kontinuiranem in kvalitetno izvedenem toplotnem ovoju, je smiselno, da se znanje o tem iz akademskih krogov prenese na gradbišče. Ena od pred leti skorajda nepoznanih elementov je toplotna izolacija pod nivojem terena. Le-ta se je v večini primerov koristila kot mehanska zaščita hidroizolacije in je z minimalno zahtevano debelino po PURESu zagotavljala, da ne bi prišlo do kondenzacije.

Izolacije za najmanj 50 let

S povečanimi zahtevami po energijsko učinkoviti gradnji, je bilo tudi podzemnim delom stavbe posvečeno več pozornosti. Zdaj za toplotno izolacijo ni več vseeno, kakšne lastnosti ima ne le po dolgotrajni izpostavljenosti vlagi temveč tudi sicer v celotnem obdobju uporabe stavbe. Tako bo za izolacije v kratkem zahtevan dokazovanje lastnosti za najmanj 50 let. Trenutno, razen pri toplotnih izolacijah iz ekstrudiranega polistirena, ki imajo deklarirano toplotno prevodnost za 25 let, imajo toplotne izolacije navedeno le trenutno lambdo ne glede na časovne vplive ali spremenjene okoliščine. Pri Fibranovih izolacijah, ki so izdelane z ekološkimi plini, in se le-ti relativno hitro zamenjajo z zrakom, deklarirana vrednost v tehnični dokumentaciji dokazano ustreza tudi lastnostim po 50 letih.

Pod temeljno ploščo in drugimi trajnimi obremenitvami

Na nemškem trgu že več kot 10 let zahtevajo, da so izolacije pod temeljno ploščo preverjene na lezenje pod stalno obremenitvijo v trajanju 50 let, pri čemer deformacija ne sme biti večja od 2%. To so dolgotrajne meritve velike količine vzorcev, da se lahko opredeli dejansko obnašanje in nosilnost določenega tipa izolacije določenega proizvajalca. Ker pri nas še vedno delamo tudi po načelu »papir prenese vse«, se CC vrednosti (Compressive Creep) zlahka znajdejo na tehničnih listih proizvajalcev, ki testov delali ali jih niso pozitivno opravili, in nepreverjeni materiali pristanejo pod temeljnimi ploščami zahtevnih objektov ali parkirišč.

Toplotna karakteristika toplotne izolacije

Toplotna prevodnost, pravzaprav deklarirana toplotna prevodnost λD  je osnovna lastnost toplotne izolacije. Deklarirana, nazivna lastnost je vrednost, ki se jo dobi s statistično izračunom rezultatov meritev λ90/90. Pri manjši količini vzorcev je rezultat precej slabši od merjenega, saj malo število vzorcev daje bolj nezanesljiv rezultat, dočim je pri zelo veliko merjenih vzorcih 90% verjetnost da 90% proizvodnje ima deklarirano lambdo ali boljšo (nižjo). Da bi bila pri izračunu gradbene fizike upoštevana lastnost izolativnosti za najmanj dobo 50 let, se postopek kontrole toplotne prevodnosti opravlja na poseben način, s simulacijo pospešenega staranja materiala. Ne glede na to, da je λD zahtevana karakteristika za vse toplotne izolacije, na trgu še vedno najdemo izolacije, ki imajo le oznako λali pa λ10 , kar nakazuje na enkratno meritev. Po dokumentih, ki jih dobimo, so te meritve opravljene za npr. 5 cm debelo izolacijo, kar pa je v primeru ekstrudiranega polistirena povsem napačno, saj toplotne prevodnosti z debelino naraščajo, če bistveno ne spreminjamo receptur. Inštituti in laboratoriji izven EU še vedno uporabljajo stare metode in merijo le trenutno lambdo, kar pa je za investitorja, ki primerja vrednosti s proizvajalci, ki deklarirajo vrednosti po vseh pravilih, zavajajoče.

 

Odgovornost pri izbiri

Na toplotno prevodnost materiala v zemlji, pa najsi bodi pod temeljno ploščo, na zasutem zidu, v ravno obrnjeni strehi, kjer je toplotna izolacija izven hidroizolacijskega ovoja, vpliva še navzemanje vlage. To so tudi konstrukcijski sklopi do katerih ne bomo več posegali, še posebej pa ne zdaj, ko se že zavedamo, kaj prinaša bližnja prihodnost, in že gradimo skoraj nič energijske stavbe.

Tu je še posebej pomembno, da vse lastnosti, ki so definirane, veljajo za najmanj 50 let.

Tehniki imamo tako odgovornost, da se vgrajujejo materiali, ki so ustrezni, oziroma v interesu investitorja najustreznejši, saj ne ve, da se materiali po ceni razlikujejo tudi zaradi nivoja kvalitete.

Na kaj moramo biti pozorni pri specificiranju in vgradnji toplotnih izolacij izven ovoja hidroizolacij?

Le gladke plošče, ki so površinsko povsem nevpojne, zagotabljajo trajno in učinkovito toplotno zaščito delov objekta s kontaktu z vlago in vodo.

     

VIZUELNO prepoznavanje: Prvi kriterij je izbor trdne izolacije z zaglajeno površino, ki je povsem vodoodbojna in nevpojna. Vodovpojni so le robovi, ki so rezani z nožem, zaradi česar so površinske celice odprte. Zaradi velikih debelin toplotne izolacije in posledično v izogib toplotnim mostovom na spoju morajo robovi plošč biti izvedeni s preklopom, lahko tudi kot pero-utor, nikakor pa ne smejo biti ravni. Površina ne sme biti odprta, kot je to pri brušenih, rezanih ali kako drugače obdelanih površinah, saj je navzemanje vode skozi to površino večje, s čimer se poveča toplotna prevodnost.

LASTNOSTI: Kot preberemo navodila in opozorila pri zdravilih, ki jih nameravamo zaužiti, lahko preberemo tudi karakteristike toplotne izolacije, da pomotoma ne vgradimo neustrezne in s tem ustvarimo osnovo za prezgodnjo ali povsem nepotrebno sanacijo, oz. nepotrebne stroške pri ogrevanju. Mehanksa zaščita hidroizolacije in toplotna zaščita kletnih sten se izvede za XPS materialom gladke površine.

 

Vodovpojnost materiala je dejansko ena pomembnejših karakteristik toplotne izolacije v zemlji, saj se pri bolj vpojnih materialih toplotno prevodnost sčasoma lahko izredno poveča. Zato se v zemlji uporabljajo tako rečeno nevpojne izolacije iz ekstrudiranega polistirena, ki po produktnem standardu spadajo v najnižji razred vodovpojnosti. Merjena in na etiketi navedena morata biti razreda obeh načinov vpijanja vode: vrednost pri dolgotrajni popolni potopitvi WL(T) ne sme presegati razred 0,7 volumskega procenta, pa tudi vrednost pri dolgotrajni izpostavljenosti vlagi in posledično difuzijskega vpijanja WD(V) naj bo v najnižjem razredu z vrednostjo 1, saj le tako lahko zagotovimo pričakovano energijsko učinkovitost objekta.

S tako izjemno nizko vpojnostjo se ponašajo le gladke xps plošče nekaterih renomiranih in izkušenih proizvajalcev, ki nastopajo na zahtevnih evropskih trgih in si dvomljive kvalitete ne smejo privoščiti. Zato so redna testiranja in dokazovanja kvalitete s strani neodvisnih inštitutov na izredno veliko naključno vzetih vzorcev vseh debelin in tlačnih trdnosti proizvodov dvakrat letno, čeravno izredno draga, za obstoj v kvalitetnem vrhu, kamor spada tudi slovensko podjetje FIBRAN, nujna. Naj omenimo nekaj Fibranovih proizvodov, ki so primerni za vgradnjo v vlažno okolje in celo v visoko podtalnico, ki se ponašajo z najnižjimi vrednostmi vodovpojnosti: FIBRANxps 300-L, FIBRANxps 400-L FIBRANxps 500-L FIBRANxps 700-L, FIBRANxps MAESTRO, pri čemer številčne oznake opredelujejo deklarirano tlačno trdnost, ki je pri trajnih izolacijah vgrajenih izven ovoja hidroizolacij, še posebej pa pod nivojem terena in pod temelji izrednega pomena, saj pravilno izbran tip izolacije zagotavlja tudi trajnost in stabilnost celotnemu objektu. Pod temeljno ploščo je obvezno namestiti le proizvode, ki imajo opravljene verodostojne dolgotrajne teste za dokaz obnašanja v 50 letih. Gre za varnost objekta in tu ni šale.


Projektanti in izvajalci, pozor!

Omenjene plošče so v osnovi namenjene zaščiti fasadnih coklov, ometanih sten in stropom v toplih ali hladnih prostorih, izpostavljenih fasad, ometanih ali oblečenenih v naravni kamen… Nikakor pa se teh izolacij ne sme uporabljati v neodcedni zemljini, v visoki podtalnici, ter v okolju kjer lahko pride do razlitja vode ali kamor vode vdre v primeru poplav, npr. temelji, kletni zidovi, tla kletnih in nepodkletenih pritličnih prostorov, ravne obrnjene strehe… Izvedba pohodne terase s FIBRANxps INCLINE, nad katero se namesti prvi sloj samolepilne bitumenske hidroizolacije ali ustrezne TPO izolacije proti zamakanju, nad hidroizolacijo pa se naredi toplotna zaščita npr. iz FIBRANxps 300-L z vodotesno membrano za hitro odvodnjavanje v stilu trajne OPTIMO SKIN SEAL strehe. Tovrstna sestava je verjetno ena najoptimalnejših sestav za trajno, uporabno ter izjemno učinkovito streho ali teraso.

 

Konkretne informacije za vaš primer dobite na brezplačni številki izkušene svetovalne službe 080 8760. Če pa vam je lažje obrazložiti situacijo pisno, pišite na Nasvet@EnergijskiScit.si. Več uporabnih informacij pa najdete tudi na spletni strani www.fibran.si.

Marjeta Vide Lutman, univ. dipl. inž. gradbeništva

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.