Študentski domovi Univerze v Mariboru s celovito prenovljenim in energetsko učinkovitim domom 7

Študentski domovi Univerze v Mariboru so danes v študentskem naselju na Gosposvetski cesti slavnostno otvorili prenovljen študentski dom 7. V okviru investicije, v vrednosti 3.680.068,98 evra, je bila izvedena celovita prenova dotrajanega doma in hkratna izvedba energetske sanacije. Prenovljen dom, ki po prenovi obsega 5.186 m 2 , nudi možnost nastanitve 255 stanovalcem. V sklopu 71 apartmajev so tako 127 stanovalcem na voljo enoposteljne sobe in 64 stanovalcem dvoposteljne sobe. Študenti se bodo lahko v prenovljene kapacitete vselili 9. februarja 2018.

Študentski dom 7, zgrajen leta 1984, je bil s 454 ležišči največji med nastanitvenimi objekti Študentskih domov Univerze v Mariboru. »Vesela sem, da smo s sodelovanjem in trdim delom staro sedmico spremenili v novo lepotico, ki bo številnim generacijam nudila najlepše spomine na njihova študentska leta«, je ob otvoritvi poudarila direktorica Študentskih domov Univerze v Mariboru Lidija Divjak Mirnik.

 

Površina študentskega doma, ki po prenovi obsega 5.186 m2, se ponaša z 71 novimi kuhinjami iz nerjavnega jekla (inox), obnovljena je vsa notranja oprema (omare, postelje, stoli, vzmetnice, posteljnina), sanitarije, kopalnice, balkoni in fasada, obnovljene so inštalacije (elektro- in strojne inštalacije, kanalizacija po objektu), okna so nova. Stanovalcem je odslej na voljo brezžično omrežje WiFi, troje dvigal, prav tako sta urejeni dve dvižni ploščadi, ki vstop v dom omogočata invalidom. En apartma je prilagojen invalidnim osebam, tako da lahko v njem samostojno bivata dve osebi. K novi ponudbi prenovljenega doma spadajo še pralnica perila ter glasbena in likovna soba.

 

Študentski domovi Univerze v Mariboru, ki se nahajajo v petih naseljih (v bližini fakultet in mestnega središča), nudijo študentom 2.663 ležišč, od tega 753 ležišč v enoposteljnih sobah. Poleg ugodne cene bivanja (med 73 in 138 evri na mesec) nudijo študentom številne dodatne ugodnosti, kot so sobe z neomejeno uporabo interneta in priključkom za CTV, souporaba kuhinj in kopalnic, možnosti uporabe pralnega in sušilnega stroja ter privlačne sobe za nemoten študij ali obštudijske dejavnosti. Stanovalci imajo tudi možnost uporabe športnih objektov in ugodnega najema parkirnega mesta v garažnih hišah na Lentu in Smetanovi ulici.

 

Sredstva za investicijo so zagotovljena iz več virov: iz sredstev proračunskega sklada zbranih koncesijskih sredstev za poplačilo kredita Univerzi v Mariboru, sredstev integralnega proračuna za kritje dela upravičenih in neupravičenih stroškov investicije ter sredstev evropske kohezijske politike za kritje upravičenih stroškov energetske sanacije Študentskega doma 7 na podlagi izdane odločitve o podpori. Po izvedenem postopku javnega naročila s strani Univerze v Mariboru je bil kot najugodnejši ponudnik izbran izvajalec Makro 5 gradnje d. o. o.

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014 – 2020«, prednostne osi 4 »Trajnostna raba in proizvodnja energije ter pametna omrežja«, tematskega cilja 4 »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih«, prednostne naložbe 4.1 »Spodbujanje energetske učinkovitosti, pametnega upravljanja z energijo in uporabe obnovljivih virov energije v javni infrastrukturi, vključno z javnimi stavbami, in stanovanjskem sektorju«, specifičnega cilja 1 »Povečanje učinkovitosti rabe energije v javnem sektorju«.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.