Začetek gradnje

Novogradnja pomeni tudi izjemno družbeno odgovorno dejanje, saj gre za postavljanje bivališča v javni prostor, kjer bo več desetletij morda stoletij puščala svoj pečat.

Začetek gradnje, izbira izvajalcev ali samogradnja (prednosti, slabosti)

 

Proces gradnje, govorimo o novogradnji, se prične z izbiro lokacije. Pri iskanju parcele se je smiselno soočiti s svojimi potrebami, da bo izpolnila naša pričakovanja o bivanju (varno zavetje, navdihujoč pogled). Dvignjen objekt od tal omogoča stanovalcem odmaknjen pogled na svet, vkopan objekt daje občutek varnosti in zavetja pred sodobnimi turbulencami.

 

Nadaljujemo s pravilno izbiro osnovnega gradiva, kot z načinom gradnje, izvedbo konstrukcije, ki lahko poteši marsikatero individualno potrebo ter izpolni dolgoletna iskanja in hrepenenja po izpolnitvi. Primer: ilovica oz. zemlja ponuja umirjen ter poglobljen način bivanja za varno zavetje človeku, ki je vsak dan na udaru številnih soočenj in informacij. Les prinaša toplino in uravnoteženost bivalnega okolja, ki je nadgrajen z antiseptičnimi lastnostmi.

 

Novogradnja pomeni tudi izjemno družbeno odgovorno dejanje, saj gre za postavljanje bivališča v javni prostor, kjer bo več desetletij morda stoletij puščal svoj pečat.

 

Z izbiro lokalnih in naravnih materialov smo objekt že sam po sebi harmonično umestili v lokalno okolje. Z njihovo izbiro smo se prav tako primerno odzvali tudi na poseljeno, obstoječe urbano okolje in s tem smo omogočili vnos kančka naravnega, v sicer izumetničeno okolje.

 

S prilagoditvijo geometriji in naravni danosti zemljišča, kjer bomo gradili, tako da ne presekamo podzemnih vodnih poti in podobno, omogočamo tudi varnost prihodnjemu bivališču.

 

Sodobno graditeljstvo postavlja pred investitorje in graditelje precejšnje tehnološke zahteve, ki jih samograditelji stežka izpolnijo. Za to je modrejša odločitev poiskati graditelja – izvajalca z ustreznimi izkušnjami.

 

Bojan Pogorevc, univ. dipl. inž. les.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.