Obnova ali menjava strehe?

roof truss, entablature, architecture
Foto: Ralphs_Fotos iz Pixabay

Običajno je na hiši najbolj primerna le menjava letev, kritine in zračnega kanala ter izvedba ddatne izolacije, v kolikor je sicer ni bilo, osrešje, ki je nosilno, pa običajno ostane v prvotni obliki.

Če je kritina azbestna, je menjava nujna, saj je taka kritina zdravju škodljiva. Odstrani naj jo obvezno za to usposobljeno in ustrezno zaščiteno osebje.

Ostrešje

Če je ostrešje začelo trohneti ali so ga načeli insekti, je nujna tudi sanacija oziroma menjava ostrešja (leg, vezi in škarnikov). Letve običajno začnejo trohneti, če je betonska kritina porozna in vlaga pronica skoznjo, če strrešniki niso pravilno nameščeni ali so napokani oziroma polomljeni.

Zamakanje

Ali kritina pušča, je v neizdelanem podstrešju težko videti. Če je podstrešje izdelano, pronicanje vode namreč takoj prepoznamo po madežih na stropu. Najlažje boste videli, ali streha zamaka, če boste streho opazovali z notranje strani v dežju.

Streha pušča lahko zaradi napačnega (premajhnega naklona), predvsem pri slabi izvedbi ravnih streh se težave pojavljajo zaradi slabe tesnosti. Ob obilnem dežju voda zastaja, nastajajo nekakšni bazenčki in začne zamakati. Do puščanja lahko pride tudi na stikih (žlotah) dveh ali več ravnin, recimo v primeru prizidka, frčade ipd. Ali so žlote ustrezne, se bo pokazalo že ob prvem obilnem deževju ali sneženju.

Stiki so lahko slabi tudi, če se je v zobu strešnika razvil mah. Tega je treba redno odstranjevati. Kapilarna vlaga namreč lahko povzroči nemalo škode na ostrešju.

Kdaj za obnovo strehe NE rabite gradbenega dovoljenja (GD)?

Če pri obnovi strehe menjate le kritino in ne posegate v nosilno konstrukcijo, v velikost in obliko strehe, GD ni potrebno.

Če ste se odločili za izvedbo frčade, strešnega balkona in strešna okna, s katerimi posegate v konstrukcijske nosilne elemente (špirovce), ste se odločili za spremembo naklona strehe ali za dvig strehe, spreminjate njeno obliko, obnavljate oziroma menjavate ostrešje, obvezno preverite občinske prostorske akte, ki natančno opredeljujeo, kateri izmed teh posegov so dovoljeni, kakšni so dovoljeni nakloni streh, barva in vrsta kritine, oblike ipd., ter pridobite GD.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZvišali se bodo otroški dodatki, štipendije in socialna pomoč! Dvig bo vplival na določene stvari …
Naslednji članekČe imate psa, boste s temi talnimi oblogami najbolj zadovoljni

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.