Koliko denarja lahko prihranimo z novo fasado?

cena fasade
Z novo fasado do novih prihrankov in izboljšanja kvalitete življenja. Foto: AKuptsova iz Pixabay

Nova fasada je lahko odlična naložba, saj nam lahko prinese ogromne prihranke pri energiji. Poleg tega pa lahko tudi poskrbi za povečanje vrednosti naše nepremičnine.

Spodaj je naštetih nekaj pomembnih vidikov, ki lahko drastično vplivajo na vaše prihranke. Na omisli.si/fasado pa lahko oddate brezplačno povpraševanje preverjenim fasaderjem v Sloveniji.

Koliko lahko prihranimo z novo fasado?

Koliko denarja lahko prihranimo z novo fasado, je odvisno od več dejavnikov:

  1. Tip fasade – Različne vrste fasad imajo različne lastnosti, ki vplivajo na izolacijsko sposobnost in toplotno prevodnost. Bolj izolativne fasade namreč preprečujejo prehajanje toplote skozi zidove, kar pomeni, da bomo potrebovali manj energije za ogrevanje prostorov v zimskem času. Zato je prihranek pri porabi energije v največji meri odvisen od izbire vrste fasade.
  2. Debelina fasade – Debelina fasade ima pomemben vpliv na izolacijsko sposobnost. Večja kot je debelina fasade, boljše bo izolirala vaš dom in manj energije boste potrebovali za ogrevanje.
  3. Toplotna prevodnost – Toplotna prevodnost fasade je pomemben dejavnik pri izbiri. Bolj izolativne fasade imajo manjšo toplotno prevodnost in zato zadržujejo več toplote v prostoru. Tako prihranimo na energiji, ki bi jo sicer porabili za ogrevanje.
  4. Kvaliteta izvedbe – Kvalitetna izvedba fasade je pomembna za optimalno delovanje in izolacijsko sposobnost. Zato je nujno, da izvedbo prepustimo strokovnjakom, ki bodo poskrbeli za kvaliteto.
residence, property, house
Z novo fasado boste dolgoročno prihranili. Foto: dimitrisvetsikas1969 iz Pixabay

Koliko denarja lahko prihranimo z novo fasado, je odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot so:

  1. Cena energije – Višja kot je cena energije, več lahko prihranimo z izboljšano izolacijo.
  2. Velikost hiše – Večja kot je hiša, več denarja lahko prihranimo s primerno izolacijo.
  3. Lokacija hiše – Če je hiša izpostavljena vetrovom ali mrazu, bo potrebovala več ogrevanja in posledično tudi večjo porabo energije.

Če se odločimo za izboljšanje izolacije naše hiše, bomo lahko prihranili do 30% pri stroških ogrevanja. To pomeni, da bomo lahko v enem letu prihranili več sto evrov, odvisno od velikosti in lokacije naše hiše.

Seveda to vpliva tudi na stroške hlajenja.

Nova fasada pa nam lahko prinese tudi druge koristi, poleg prihranka pri stroških energije. Na primer, povečanje vrednosti nepremičnine, izboljšanje videza in zaščita pred zunanjimi vplivi. Nova fasada lahko izboljša estetski videz naše hiše in jo naredi bolj privlačno za potencialne kupce, če se kdaj odločimo, da jo prodamo. Poleg tega lahko nova fasada zaščiti vašo hišo pred zunanjimi vplivi, kot so padavine, veter in sončna svetloba, kar lahko podaljša življenjsko dobo fasade in celotne hiše.

Cena fasade?

Vendar pa je pomembno, da upoštevamo tudi stroške same izvedbe nove fasade oziroma ceno fasade, ki se po podatkih Omisli.si od 2022 dalje giblje med 50-65 EUR/m2. Te se lahko razlikujejo glede na vrsto fasade, debelino, velikost hiše in kvaliteto izvedbe. Kljub temu pa bomo na dolgi rok prihranili na stroških ogrevanja, kar bo zagotovo dobra naložba za prihodnost.

Poleg tega obstajajo tudi državne spodbude in subvencije za izboljšanje energetske učinkovitosti vaše hiše, kar lahko zmanjša stroške izvedbe nove fasade. Nekatere države ponujajo subvencije, kredite in davčne olajšave za tiste, ki izboljšajo izolacijo svojih hiš, kar lahko pomaga pri zmanjšanju stroškov.

V sklepu lahko rečemo, da je nova fasada lahko odlična naložba za prihodnost. Čeprav so stroški izvedbe lahko visoki, nam lahko nova fasada prinese velike prihranke pri stroških ogrevanja in izboljša vrednost naše nepremičnine. Poleg tega pa obstajajo tudi državne spodbude in subvencije, ki lahko pomagajo zmanjšati stroške izvedbe nove fasade.

Lokalni ponudniki, ki jim zaupamo.

Prejšnji članekPričakajte pomlad z vrhunskim vrtnim pohištvom
Naslednji članekKako uspešno voditi evidenco prihodkov in odhodkov?
logo omisli.si

Lokalni ponudniki, ki jim zaupamo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.