8 ukrepov za okolju prijazno kopalnico

Milo, brisača, vejice sivke in vrč

Zastarela kopalnica ne moti samo vaših oči, pač pa je lahko škodljiva tudi za okolje. Stara napeljava lahko porabi veliko odvečne vode, večina gradbenih materialov ni trajnostnih, veliko grelnikov vode pa porabi ogromno energije. V zadnjih letih se je svet kopalnic močno spremenil, saj so na trg prišli okolju prijazni dodatki in elementi. Če torej nameravate prenoviti kopalnico, lahko uporabite spodnje ideje kot navdih za bolj trajnostno opremo.

Notranja oprema

Pri notranji opremi lahko uporabite številne okolju prijazne izbire:

  • reciklirane ploščice: večina kopalnic je opremljenih s ploščicami, danes pa lahko najdete najrazličnejše reciklirane ploščice, ki bodo zadovoljile vsak okus. Uporabite lahko ploščice iz bambusa, plute ali okolju prijaznega betona. Prav tako na trgu že obstajajo ploščice iz recikliranega lesa in rastlinske slonovine.
  • omarice in umivalnik: tradicionalna oprema vsebuje materiale, ki jih povezuje lepilo, ki škoduje okolje. Na srečo danes lahko izberete okolju prijazne omarice in umivalnike iz masivnega lesa ali recikliranih materialov. Izbirate lahko med bambusom, recikliranim betonom, steklom ali papirjem.
  • jeklene kadi: namesto klasičnih te zdržijo veliko dlje in se po izteku življenjske dobe lahko popolnoma reciklirajo.

Kopalna kad

Napeljava

Tudi tukaj obstajajo bolj ekološke možnosti:

  • tuši, stranišča in pipe z nizkim tokom vode: pri splakovanju stranišča se porabi ogromno vode. Današnja tehnologija pa omogoča varčevanje z vodo. Tako prihranite pri porabi z vodo, energetski učinkovitosti in stroških.
  • energijsko učinkovit grelec vode: grelci vode lahko porabijo ogromno energije, še posebej starejši modeli. Na srečo sodobna tehnologija omogoča bolj okolju prijazno gretje vode. Uporabite lahko sončno energijo ali kupite grelec, ki je dokazano energijsko učinkovit.

Milo, zložena brisača in posodica na mizici

Dodatki

Ti so tisti, ki kopalnico naredijo domačo. Tudi tukaj pa lahko uporabite materiale, ki so prijazni do okolja:

  • podloga iz naoljene tikovine: podloge pred kabino za tuš lahko privabijo plesen. Zato je boljša izbira, da uporabite podlogo iz tikovine, ki ne privablja bakterij in kopalnici doda moderen videz. Podloga iz naoljene tikovine ni spolzka, je naravno topla in preprosta za vzdrževanje in čiščenje.
  • brisače iz organskega bombaža: pri tradicionalnih bombažnih brisačah se uporabi veliko kemikalij. Zato je bolje, da izberete organski bombaž, ki je bolj prijazen do vaše kože in okolja.
  • zobne ščetke iz bambusa: plastična zobne ščetke onesnažujejo naše okolje, zato je bolje, da jih zamenjate. Zobne ščetke iz bambusa lahko preprosto reciklirate ali odvržete na kompost. Poleg tega lahko uporabite tudi druge dodatke iz bambusa, kot je na primer posodica za milo.

Čeprav se te spremembe na prvi pogled zdijo drage, na dolgi rok privarčujete pri stroških. Poleg tega skrbite za okolje, ki potrebuje našo pomoč.

VIRInhabitat
Prejšnji članekPeugeot predstavil svoj novi logotip
Naslednji članekPomaranče, ki ustvarjajo elektriko

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.