Tipi senčil in njihove prednosti

Zadnjič, ko ste pomislili na dodatke za okna, je bilo verjetno, ko ste jedli zajtrk v spodnjem perilu in opazili, da vas opazuje sosed. Toda zavese in žaluzije so pomembne za veliko več, kot le nudenje zasebnosti. Lahko vam pomagajo bolje spati, ohranijo hladno in udobno notranjo atmosfero ter prihranijo energijo. Ste vedeli, da lahko primerni dodatki za okna znatno znižajo stroške na mesečni položnici za električno energijo? S premišljeno investicijo v pravilne žaluzije za vaše okolje in lokacijo lahko preprečite uhajanje toplote pozimi (kar zniža stroške ogrevanja) in ohranite hlad poleti (kar zniža stroške hlajenja). S pametnim načrtovanjem postavitve oken lahko tudi znižate potrebno po umetni razsvetljavi.

Zavese

Zavese so kosi blaga, ki visijo s palic ali drugih vodil. Debelejše zavese so lahko odličen način za dodatno toplotno izolacijo doma pozimi, saj delujejo kot odeje za okna, ki preprečujejo izgubo toplote. Poleti so tudi dober način senčenja doma pred svetlobo in s tem povezanim segrevanjem. Zavese poskrbijo za bolj tradicionalen in klasičen videz ter dodajo vtis toplote in mehkobe v sobo.

Roloji

Senčila so mehka tkanina, ki se nabere in zloži vodoravno namesto na stran, kot pri klasičnih zavesah. Tu so vključene vse vrste in oblike teh rolojev od rimljanskih, do satastih. Beli in odbojni roloji so odlični za odbijanje sončne svetlobe nazaj skozi okna. Satasti roloji so najbolj energijsko učinkoviti zaradi plasti z ujetim zrakom. Roloji so tudi dosti lažji za uporabo in so najenostavnejša izbira za motorizirane in avtomatizirane sisteme. Roloji poskrbijo za bolj modern izgled zaradi svojih čistih linij in definiranih oblik. Na voljo so tudi v recikliranih materialih. Od žaluzij se razlikujejo po tem, da nimajo možnosti nastavljanja kota svetlobe.

Satasti roloji

Satasti roloji lahko prihranijo energijo z ohranjanjem notranje temperature pozimi ali poleti. Tako so odlična izbira za vsakega, ki ga skrbi za energijsko učinkovitost in učinkovitost nadziranja sobne temperature brez uporabe mehanskih načinov gretja ali hlajenja. Ti roloji bistveno upočasnijo prehod sončne svetlobe in s tem povezane toplotne pridobitve in izgube. Z njimi se lahko izolativna R-vrednost okna kar podvoji.

Polkna in žaluzije

Polkna so trda senčila narejena iz lesa ali plastike, ki se lahko odprejo ali zaprejo. Odlična so za vse vrste podnebja tako topla kot hladna. Žaluzije tipično ne prinašajo dodatne izolacije, tako da niso najtoplejša izbira za zimsko obdobje. Nudijo pa najboljši način nadziranja svetlobe, zato so bolj primerni v toplih obdobjih in klimah.

“Termo” folije za okna

Folije za okna so vrsta trajne zaščite, ki je primerna za okna, katera ne morete zakriti z zavesami ali drugimi senčili zaradi svoje oblike, velikosti ali lokacije. Lahko se uporabijo skupaj z drugimi senčili za maksimalno energijsko učinkovitost okna. Te plasti so tipično narejene iz samolepilnega poliestra in lahko izboljšajo nadzor svetlobe, varnost in izgled obstoječega stekla. Pogosto se prodajajo kot del okna, lahko pa se dodajo tudi naknadno. Ko pride sončna radiacija do okna, ta plast deluje kot krema za sončenje, ki blokira UV žarke in regulira prepust svetlobe in toplote. Najbolj pogoste so »Low-E« folije za okna. Te folije se najpogosteje nahajajo v avtomobilih in poslovnih stavbah, občasno pa se pojavljajo tudi v stanovanjskih oknih.

Platnene strehe in previsi

Platnene strehe so zelo učinkovit način za nadziranje sončne toplote, saj lahko zasenčijo vroče poletno sonce, ko je to visoko na nebu, in prepustijo toploto nižjega zimskega sonca. Te strehe lahko znižajo poletno toploto za do 65 % na južni strani in 77 % na zahodnih oknih. Zložljive strehe se lahko pozimi pospravijo za večjo prepustnost svetlobe in toplote.

Tudi drevesa štejejo med senčila saj delujejo zelo podobno. Če jih posadite tako, da njihove veje senčijo okna pred poletnim soncem, bo listje na njih ustavilo svetlobo in gretje. Ti listi pa pozimi izpadejo, kar prepusti zimsko svetlobo.

Senčila so se ve preteklih desetletjih zelo razvila. Nudijo zasebnost, lep videz ter nadzirajo propustnost svetlobe in toplote tako pozimi kot poleti. Na voljo so tudi moderne verzije z daljinci ali aplikacijami za pametne telefone in tablice, katere lahko še programirate za samodejno odpiranje in zapiranje glede na čas in dan. Avtomatizacija bo še dodatno povečala energijsko učinkovitost in poskrbela za maksimalen izkoristek vašega nakupa. Povrh vsega pa imajo motorizirana senčila daljšo življenjsko dobo, ker jih ne vlečemo na silo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.