Prednosti in slabosti ravnih streh

cozy rooftop terrace with rattan hanging chair, garlands and beautiful landscape at night
Foto: olesiabilkei iz iStock

Ravne strehe so postale vse bolj priljubljene v zadnjem času, saj so eden od elementov, ki prispevajo k sodobnemu dizajnu stavb. Vendar pa imajo ravne strehe tako prednosti kot slabosti. V tem članku bomo pregledali nekatere glavne prednosti in slabosti ravnih streh.

Prednosti ravnih streh:

  1. Estetski videz

Ravne strehe imajo sodoben videz in lahko bistveno prispevajo k sodobnemu izgledu stavbe. Zaradi svoje minimalistične oblike so ravne strehe idealne za modernistične zgradbe, kjer sta pomembna preprostost in minimalizem.

  1. Uporaben prostor

Ravne strehe omogočajo uporabo prostora na vrhu stavbe za različne namene. Lahko se uporabljajo kot terase, vrtovi ali celo za sončne kolektorje in solarno ogrevanje.

  1. Enostavna namestitev in vzdrževanje

Ravne strehe so enostavne za namestitev in vzdrževanje. Zaradi enostavnosti konstrukcije je možno hitro in učinkovito popraviti poškodbe.

Slabosti ravnih streh:

  1. Neprimerna za kraje z veliko padavinami

Ravne strehe niso primerne za kraje z veliko padavinami, saj ne omogočajo učinkovitega odvajanja vode. Če se na ravni strehi nabira voda, lahko to povzroči zamakanje in druge težave. Pri izdelavi je tako zelo pomembno, da je izvedba kakovostna in brez napak.

  1. Višji stroški

Stroški gradnje ravnih streh so običajno višji kot stroški gradnje klasičnih streh. Zahtevajo namreč posebne materiale in dodatno izolacijo.

Roofing felt. Roofer working. Roofer working tool. Waterproofing
Kakovostna izdelava je izjemno pomembna. Foto: Imagesines iz iStock
  1. Krajša življenjska doba

Ravne strehe imajo načeloma krajšo življenjsko dobo kot klasične strehe. Zaradi slabšega odvajanja vode in možnosti zadrževanja vode na strehi lahko prihaja do poškodb materiala.

  1. Težave z zračenjem

Ravne strehe lahko povzročajo težave z zračenjem, saj se pod streho lahko nabira vlaga. To lahko povzroči razvoj plesni in druge težave znotraj doma.

Ravne strehe so torej primerne predvsem za moderne zgradbe, ki sledijo minimalističnemu dizajnu. So enostavne za vzdrževanje in prinašajo dodaten uporaben prostor. Pri odločitvi za ravno streho je treba upoštevati prednosti in slabosti ter se posvetovati s strokovnjaki.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKateri so najboljši zimski okusi?
Naslednji članekKoristen nasvet! Enkrat na teden dvignite denar na bankomatu in prihranite
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.