Hiša v Ekvadorju zgrajena z elementi zbite zemlje

0
Casa Lasso

Zbita zemlja je gradbena tehnika, ki za temelje in stene uporablja stisnjene naravne materiale, kot so pesek, mulj ali glina. Hiša Casa Lasso v San Jose v Ekvadorju je uporabila ta pristop za izgradnjo petih robustnih zidov iz naravnih materialov, ki hišo ščitijo pred močnimi vetrovi in jo hkrati toplotno izolirajo.

Zbita zemlja nudi dodatno podporo lesenim stebrom, ki držijo streho. Steklena okna, ki pokrivajo zgornji del zgradbe, prepuščajo veliko naravne svetlobe v notranje prostore. V hiši se nahaja šest postelj v skupnem prostoru in glavna spalnica, ki se lahko loči z gibljivimi notranjimi paneli.

Večina pohištva in kuhinjskih polic je vgrajenih v samo strukturo sten, zaradi česar so še tako majhni prostori optimalno izkoriščeni. Dizajnerji so na sredini, v najnižji del hiše, vgradili tudi starinski kamin, ki služi kot centralni družabni prostor. Casa Lasso ni priklopljena na kanalizacijo, saj uporablja lastni interni irigacijski sistem za trdne in tekoče odpadke.

S pomočjo gibljivih notranjih panel se lahko posamezni prostori zaprejo za dodatno varnosti in toploto, ali odprejo za bolj odprt pogled na zunanjost. Hišo obkroža plantaža evkaliptusov, ki izsušuje bližnjo zemljo. Zaradi tega so okoli hiše nasadili le lokalne rastline v majhnih urejenih otočkih.

Zaradi gradnje z zbito zemljo ima Casa Lasso naravno barvo. Kombinacija zemeljskih barv, temnega lesa in naravnega kamenja poskrbi, da se ta hiša čudovito zlije z okolico.

Urednik portala MojPrihranek.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.