Hiša v Ekvadorju zgrajena z elementi zbite zemlje

Zbita zemlja je gradbena tehnika, ki za temelje in stene uporablja stisnjene naravne materiale, kot so pesek, mulj ali glina. Hiša Casa Lasso v San Jose v Ekvadorju je uporabila ta pristop za izgradnjo petih robustnih zidov iz naravnih materialov, ki hišo ščitijo pred močnimi vetrovi in jo hkrati toplotno izolirajo.

Zbita zemlja nudi dodatno podporo lesenim stebrom, ki držijo streho. Steklena okna, ki pokrivajo zgornji del zgradbe, prepuščajo veliko naravne svetlobe v notranje prostore. V hiši se nahaja šest postelj v skupnem prostoru in glavna spalnica, ki se lahko loči z gibljivimi notranjimi paneli.

Večina pohištva in kuhinjskih polic je vgrajenih v samo strukturo sten, zaradi česar so še tako majhni prostori optimalno izkoriščeni. Dizajnerji so na sredini, v najnižji del hiše, vgradili tudi starinski kamin, ki služi kot centralni družabni prostor. Casa Lasso ni priklopljena na kanalizacijo, saj uporablja lastni interni irigacijski sistem za trdne in tekoče odpadke.

S pomočjo gibljivih notranjih panel se lahko posamezni prostori zaprejo za dodatno varnosti in toploto, ali odprejo za bolj odprt pogled na zunanjost. Hišo obkroža plantaža evkaliptusov, ki izsušuje bližnjo zemljo. Zaradi tega so okoli hiše nasadili le lokalne rastline v majhnih urejenih otočkih.

Zaradi gradnje z zbito zemljo ima Casa Lasso naravno barvo. Kombinacija zemeljskih barv, temnega lesa in naravnega kamenja poskrbi, da se ta hiša čudovito zlije z okolico.

Matjaž Lesjak

Glavni urednik

PREKOInhabitat
VIRRAMA Estudio
Prejšnji članek58. sejem Dom – vse za gradnjo in prenovo
Naslednji članekNagrajena čistilna naprava Roto Eco Box SBR-Q
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.