Gradnja hiše v lastni izvedbi

Družinska enostanovanjska hiša (vir: Xella)
Družinska enostanovanjska hiša (vir: Xella)

Zavihajmo rokave

Lastna hiša je življenjski cilj prenekatere slovenske družine. Slovenci smo marljivi ljudje, radi se učimo in v ponos nam je delo lastnih rok, že od nekdaj. Zato niti malo ne preseneča, da se, kljub precejšnjemu pomanjkanju časa in veliki količini različnih obveznosti, marsikdo še vedno odloči za gradnjo hiše v lastni režiji.

Med strokovnjaki sicer prevladuje mnenje, da so hiše, ki jih zgradijo neprofesionalni graditelji, slabše kakovosti. V resnici pa je lahko prav nasprotno. Hiša, ki se je loti investitor sam, ob predpostavki, da se dobro izobrazi in dosledno upošteva vsa pravila in postopke, je lahko celo veliko bolj kakovostno zgrajena v primerjavi s hišami, ki jih zgradijo profesionalne gradbene ekipe. Bodimo pošteni, tudi med profesionalci je kakovost gradnje včasih zelo vprašljiva.

Investitor ceni svoj denar, ki ga vlaga v nastajajočo hišo ter želi sebi in svoji družini zgraditi kakovosten dom. Zato je toliko bolj natančen in dosleden ter sproti preverja kakovost gradnje in z njo povezane stroške. Preudaren samograditelj v proces izvedbe vedno vključi strokovnjaka za izvedbo detajlov ali faz, za katere oceni, da jih sam ne bo znal izvesti.

Usposobljenost za gradnjo       

Gradnja hiše v lastni režiji seveda ni preprosta, zato se je potrebno tega zahtevnega projekta lotiti premišljeno.

Samograditelj mora dobro oceniti lastne sposobnosti, voljo ter čas, ki ga bo imel na razpolago. Brez dodatnega para, pogosto celo več parov rok, tudi ne bo šlo. Pridobiti bo moral tudi znanje o različnih materialih in fazah gradnje, ki se jih namerava lotiti sam. Različnih del pri gradnji hiše je veliko, od grobih zemeljskih del, izvedbe temeljev, inštalacij, ter nato same gradnje vseh zidov in strehe, vgradnje stavbnega pohištva, zaključnih notranjih del in izvedbe fasade. Vsega verjetno posameznik ne more opraviti sam, zato je potrebno dobro premisliti, kje bo iskal strokovno pomoč in česa se v resnici lahko loti sam. Samogradnja bo v tako postala delna samogradnjaJ.

Morda bo še najlažje samostojno zgraditi zidove hiše, saj to obsega dela, ki jih investitor lahko v celoti obvlada sam. Na trgu je kar nekaj osnovnih, konstrukcijskih gradbenih materialov primernih za gradnjo hiše, od vsem znane opeke do ponovno oživljenega lesa. Za osnovni konstrukcijski material se mora samograditelj odločiti že v fazi projektiranja in dobro pretehtati vse rešitve. Eno od možnosti lahko preveri tudi na tem mestu.

Izbira materiala

Z nekaterimi materiali je enostavneje graditi z drugimi težje. Eden od materialov, s katerimi že vrsto let najraje gradijo prav samograditelji, je prav gotovo porobeton.

Gradnja v lastni režiji s tem zanimivim materialom sega v osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Zidaki iz porobetona so večjega formata, imajo homogeno strukturo pa še enostavno se oblikujejo. Za vezavo se ne uporablja klasična malta s katero gradijo opečne hiše, pač pa tankoslojna malta izdelana prav za gradnjo s porobetonom. Ljudje so hitro ugotovili, da ima gradnja s porobetonom, še posebej če nisi ravno profesionalec, vrsto prednosti.

Vse te prednosti, pa še kakšno zraven, imajo porobetonski zidaki oziroma sistem gradnje s porobetonom tudi danes. V primerjavi s klasično opeko so veliki, saj v dolžino merijo 625 mm, višina je 200 mm, razpon debeline pa od 50 pa vse do 480 mm. V sistemu gradnje so tudi pred-izdelane preklade za premostitev svetlih odprtin, protipotresni ter U- in L- elementi. Zato je gradnja lahko hitrejša in bolj natančna. Pomembno je tudi, da lahko vse elemente zelo enostavno režemo in tako hitro prilagodimo na želeno dolžino.

Gradnja s porobetonom - nameščanje nosilne preklade (vir: Xella)
Gradnja s porobetonom – nameščanje nosilne preklade (vir: Xella)

Ogromen prispevek k hitri gradnji, njeni enostavnosti ter urejenem gradbišču doprinese tankoslojna lepilna malta. Graditelj potrebno količino zameša kar v vedru. Zato ne potrebuje dodatnih dveh sodelavcev, ki bi morala skrbeti za pripravo klasične malte z mešalcem in njen razvoz po gradbišču. Zaradi izjemno enostavne priprave malte, ki jo graditelj v vedru pripravi toliko kolikor jo bo potreboval za čas, ki ga ima na voljo, lahko precej bolje nadzira porabo časa in tako delu na gradbišču posveti le par ur.  Več o sistemu gradnje s porobetonom.

Pri gradnji z opeko je potrebno že več logistike in večja ekipa pomagačev( dandanes je gotovo težje nabrati veliko ekipo sorodnikov), tradicionalna uporaba pa ni ključna za hitro in kakovostno izvedbo. Verjetno je za takšen način gradnje vseeno bolje zaposliti profesionalce.

Gradnje v lastni režiji z materiali kot so les, armirani beton in posebni sistemi polistirenskih in lesno-cementnih votlakov, se investitorji običajno ne lotijo ali pa le izjemoma.

Strokovna podpora pri gradnji v lastni režiji

Samograditelji se pogosto srečajo z izzivom, kje najti zanesljivo strokovno podporo v procesu gradnje. Mnogo informacij je na voljo na spletu, pri projektantu, tudi nadzorni inženir lahko marsikaj svetuje. Spletne strani proizvajalcev materialov so bogat vir znanja, mnogi iščejo nasvete tudi na raznih forumih. Pri slednjih previdnost ne bo odveč, kajti med resničnimi strokovnjaki se najde tudi precej kvazistrokovnjakov, ki lahko naredijo ogromno škode s svojimi »nasveti«.

Nabor informacij je resnično zelo obsežen in njihovo filtriranje je prava umetnost. Pogosto graditelj, ki se je gradnje lotil sam, potrebuje na primer nasvet za določen specifičen detajl, ki ga sam ne zna rešiti.

Strokovna podpora domačih proizvajalcev materialov je v takšnih primerih izjemnega pomena. Gotovo vsak proizvajalec investitorjem pomaga z nasveti, slovenski proizvajalec porobetonskih zidakov pa je storil še korak naprej pri zagotavljanju učinkovite in varne samogradnje. Praktično znanje skupaj z odličnimi nasveti graditeljem brezplačno prenaša namreč inštruktor gradnje, ki je zaposlen v podjetju prav s tem namenom. Da torej osebno pomaga, tudi s povsem praktičnim prikazom vsem, ki se odločijo za gradnjo z njihovim materialom.

Inštruktor gradnje pa ni le v vlogi trenutnega svetovalca. Med gradnjo v lastni režiji vse gotovo ne poteka gladko pa naj bo material še tako enostaven za uporabo. Navsezadnje se dela v veliki večini primerov lotijo investitorji, ki niso iz stroke. Prav zato je zelo pomembno, da je inštruktor gradnje na voljo za navodila in nasvete vse do dokončanja gradnje. Tako pripomore k izvedbi kakovostne gradnje in zadovoljstvo je zato obojestransko.

Polaganje prve vrste porobetonskih zidakov s pomočjo inštruktorja gradnje
Polaganje prve vrste porobetonskih zidakov s pomočjo inštruktorja gradnje (vir: Xella)

Časovni okvir

Samogradnja običajno zahteva več časa kot pa gradnja, ki jo izvede korekten izvajalec. Četudi ima samograditelj na voljo dovolj časa, bo težko sam hitreje zgradil hišo. Delo poteka počasneje zaradi omejenega znanja, manj orodja in pripomočkov, slabših nakupnih poti, manj pomočnikov pri gradnji, težjega in daljšega reševanja zapletov in podobnih preprek. Prav zato se bodo za samogradnjo odločili tisti investitorji, ki imajo na voljo dovolj časa in se jim ne mudi z dokončanjem novega doma ter s selitvijo.

Predpisi

Pomemben del načrtovanja in gradnje lastne hiše so seveda predpisi, ki se jih moramo držati. Zakon o graditvi objektov ter predpisi s področja delovne zakonodaje omejujejo tudi gradnjo v lastni režiji. Fizična oseba, ki je investitor hiše, lahko gradi sam, torej brez usposobljenega izvajalca del v naslednjih primerih:

  • Hiša je lahko največ enonadstropna in ima lahko klet ter mansardo nad nadstropjem
  • V primeru družinske hiše je lahko to največ enostanovanjska hiša
  • Površina hiše ne sme presegati 250 m2 uporabne površine
  • Gradbišče mora biti zaščiteno in opremljeno z gradbiščno tablo
  • Investitor, kot fizična oseba, lahko sam, z brezplačno pomočjo družinskih članov oziroma s sosedsko pomočjo, gradi hišo namenjeno za lastne potrebe prebivanja in nikakor ne za prodajo.
  • Investitor mora prevzeti vso odgovornost, da bo hša zgrajena skladno s predpisi in tako varna za bivanje.

Z vsemi predpisi bo samograditelje seznanil projektant.

Previdno na pot samogradnje

Pasti in slabosti gradnje v lastni režiji lahko izjemno negativno vplivajo na gradnjo samo ter na stroške povezane z njo. Predvsem se je potrebno zavedati, da gradnja hiše ni enostavna, še manj poceni. Če se odločate za samogradnjo, ker želite prihraniti denar je to dobro. Vendar morate imeti voljo in sposobnost nase prevzeti tako pomemben projekt. V nasprotnem gradnjo raje prepustite strokovnjakom. Pri gradnji z Ytongom vam tako lahko hišo zgradijo preverjeni izvajalci Ytong gradenj, seznam najdete tukaj.

Slaba izvedba v lastni režiji vpliva na kakovost hiše, stroški bodo večji, bivanje v hiši bo manj kakovostno, neprestano boste odpravljali napake ter se jezili nad napačnimi odločitvami sprejetimi zaradi neznanja. Morda boste prišli tudi v navzkrižje s predpisi in si tako še dodatno otežili in podražili gradnjo. Vse mu temu se lahko izognete tudi v primeru samogradnje, če se dosledno držite načrta,  upoštevate nasvete projektanta in nadzornega inženirja ter za vsak dvom poiščete strokovne nasvete in pomoč preverjenih strokovnjakov.

Za samogradnjo se kljub morebitnim oviram odloči kar nekaj investitorjev. Marsikoga ne ženejo le morebitni prihranki, pač pa tudi strast, zagnanost in želja po ustvarjanju ter velika predanost temu življenjskemu projektu s ciljem ustvariti nekaj z lastnimi rokami. Ponos, ki ga samograditelj čuti ob tem, je vsekakor neprecenljiv.

info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekV otroški sobi naletela na tak prizor
Naslednji članekKaj je FID stikalo?
logo ytong
info.si@xella.com|080 18 22| Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.