Plavajoča in obstojna skupnost vodnega kanala v amsterdamu

Nizozemski arhitektski studio i29 je predstavil plavajoči dom sredi enega izmed kanalov v Amsterdamu. Zanimivo je dejstvo, da je ta dom pravzaprav del plavajoče skupnosti Schoonship, ki zajema 46 takih domovanj. V izdelavi je bilo kar deset let, ustvarjalci pa jo opisujejo z besedami plavajoče, obstojno, entuziastično in unikatno.

Skupnost Schoonship sredi Amsterdama

»Sedemdeset odstotkov sveta je prekritega z vodo in odlično je, da lahko na njej tudi živimo. Ko se urbana naselja spopadajo s prenaseljenostjo, bi se bilo pametno spogledati z možnostjo življenja na vodi. S pomočjo skupnosti Schoonship želimo postaviti temelje tega in prikazati prednosti življenja na vodi,« so povedali dizajnerji podjetja Space&Matter.

Vsako izmed domovanj ima na strehi solarne panele, ki ga napajajo. Ogrevajo in hladijo se s pomočjo toplotnih črpalk, ki jih poganja voda. Odpadna voda iz umivalnikov ter stranišča teče po različnih ceveh, ki vodijo do bio rafinerije, ki to spremeni v energijo. V celotni skupnosti ni dovoljena uporaba plinov, fosilnih goriv in avtomobilov, ki uporabljajo ta ali oni pogon. Lastniki se strinjajo, da bodo uporabljali električna vozila.

Vsa domovanja skupnosti so povezana s sistemom, ki vključuje napajanje, odvodnjavanje, odpadke in energijo. »Plavajoča skupnost je urbani ekosistem, ki je povezan z elementi mesta,« so povedali arhitekti i29. Vsako izmed 46 domovanj pa je ustvarjeno s strani drugih arhitektskih studiev, ki pa so vseeno zadeli princip enakosti in pripadnosti.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRSpaceandmatter
Prejšnji članekStanje dohodkov slovenskih gospodinjstev v letu 2020
Naslednji članekRenault Petka se vrača!
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.