Neverjetno združenje rastlinskega vrta z mestnim jedrom

Vrtno mesto polmeseca

Prihodnost Pariza bo osredotočena na bolj zeleno in zdravo prihodnost za okolje. Del tega načrta se osredotoča na Bois de Vincennes, največji mestni javni park. Nahaja se na Lac des Minimes. Projekt, Vrtno mesto polmeseca, želi prikazati, kako bi lahko bila videti zasnova prihodnosti. Mestno kmetijstvo je velik del zasnove. To je metoda uporabe prostora za ustvarjanje rastnih površin za zelišča, začimbe in zelenjavo. Mestno kmetijstvo ne samo izboljša kakovosti tal, ampak tudi zmanjša onesnaženost zraka. Predvsem pa prideluje hrano.

Z zagotavljanjem prostorov za kmetovanje in vrtnarjenje v urbanih območjih ponuja načrt tudi gospodarske koristi. Proizvodi, začimbe in drugi proizvodi, pridelani s teh mini mestnih kmetij, lahko postanejo vir dodatnega dohodka. Strešne terase in majhni mestni rastlinjaki ustvarjajo prostor za urbano kmetijstvo in ustvarjajo edinstven videz.

Zasnova vključuje tudi prostore za stanovanja, pisarne, športne objekte in območja za kulturne dejavnosti. Posebna silhueta celotnega projekta je podobna obliki kanjonov. Oblikovanje Vrtnega mesta sledi naravnemu ovinku Lac des Minimes in njegovih naravnih otokov.

V Vrtnem mestu bodo vsa dvorišča, strehe in javni prostori služili za gojenje in živino. Dejansko bodo območja govedoreje in pridelave mleka v središču dogajanja. Medtem bodo imeli vsi priložnost in prostor za pridelavo vseh vrst blaga, vključno s koruzo, fižolom in zelišči.

Ta zasnova prikazuje, kako lahko urbana okolja v prihodnosti postanejo okolju prijaznejša in samozadostnejša. Načrt je zasnova arhitekturnega podjetja Rescubika. Podjetje opisuje Vrtno mesto kot »ustvarjeno od človeka za človeka« in pravi, da bo izboljšal urbano krajino, tako da ga bo »prilagodil našemu novemu načinu življenja v mestu«.

1 komentar

  1. “Proizvodi, začimbe in drugi proizvodi, pridelani s teh mini mestnih kmetij,…”

    “V Vrtnem mestu bodo vsa dvorišča, strehe in javni prostori služili za gojenje in živino. ”
    A res? Vsa?

    Vsake toliko časa preberem kak “vaš” članek … pa se mi zdi osnovnošolski prosti spis bolj čitljiv – sorry.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.