Največja lesena stavba v Sloveniji je odprta!

Inštitut InnoRenew CoE je prejel status največje lesene stavbe v Sloveniji
Inštitut InnoRenew CoE je prejel status največje lesene stavbe v Sloveniji

Največja lesena stavba v Sloveniji je naziv, ki je po otvoritvi pripadel stavbi raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Stavba je dom raziskovalcev in mednarodno priznanih strokovnjakov s področja lesarstva. Tudi sama bo predmet raziskav, saj bo služila preučevanju obnašanja lesa tekom življenjske dobe stavbe preko vgrajenih senzorjev. Ob otvoritvi nove stavbe je potekala tudi 5. obletnica inštituta.

Največja lesena stavba v Sloveniji ni škodljiva

Nova stavba je hibridna konstrukcija lesa, betona in jekla ter predstavlja stičišče prizadevanj za prenos raziskovalnega znanja v industrijsko prakso. Na inštitutu verjamejo, da mora grajeno okolje ne le postati okolju čim manj škodljivo, ampak mora tudi dobrodejno in restorativno vplivati tako na okolje kot na zdravje in počutje ljudi.

Med posebnostmi stavbe so tudi senzorji za monitoring vlage, ki so vgrajeni v leseno nosilno konstrukcijo in v streho glavnega objekta. Gre za štirideset senzorjev, ki bodo omogočalo vpogled v način staranja lesa v stavbah in lažje načrtovanje lesene gradnje v prihodnje. Stavba tako služi kot živi laboratorij v dejanskih, vsakodnevnih razmerah.

Notranjost inštituta, ki je postal največja lesena stavba v Sloveniji (vir: innorenew.eu)
Notranjost inštituta, ki je postal največja lesena stavba v Sloveniji (vir: innorenew.eu)

Za tovrstno spremljanja stanja konstrukcij v inovativnih lesenih stavbah sta se InnoRenew CoE in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem povezali z raziskovalci iz ameriške univerze Oregon State University in raziskovalci iz Univerze v Helsinkih, ki imajo prav tako stavbe iz masivnega konstrukcijskega lesa z vgrajenimi senzorji ter tako vzpostavili mednarodno mrežo za spodbujanje raziskovanja inovativne lesene gradnje. Analizirali bodo podatke, pridobljene s senzorji in informacijskimi tehnologijami, ki stalno opazujejo in spremljajo spremembe v stavbah.

Notranjost stavbe, ki ji je pripadel naziv največje lesene stavbe v Sloveniji (vir: innorenew.eu)
Notranjost stavbe, ki ji je pripadel naziv največje lesene stavbe v Sloveniji (vir: innorenew.eu)

Zahvale in pohvale inštitutu ob otvoritvi in obletnici

Direktorica InnoRenew CoE dr. Andreja Kutnar se je na otvoritvi zahvalila ekipi raziskovalcev in vsem ostalim za sodelovanje ter podporo inštitutu: »Ko smo dve leti nazaj začeli z gradnjo te stavbe smo skupaj sestavljali leseno drevo. Danes sedimo v našem novem domu in žanjemo sadove skupnih in uspešnih prizadevanj.«

Generalni direktor Direktorata za lesarstvo iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Danilo Anton Ranc je pozdravil delovanje inštituta ter primer dobre prakse, ki jo predstavlja nova zgradba: »Les bo eden od bistvenih elementov v našem prehodu v nizkoogljično družbo. Pri tem je pomembno, da iščemo načine, kako naši strateški surovini lesu dodati čim višjo vrednost in hkrati znižati emisije toplogrednih plinov.«

PREKOgov.si
VIRInnoRenew.eu
Prejšnji članekZakaj so les-alu okna najboljša izbira za vaš dom?
Naslednji članekCene storitev znova navzgor
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.