Razmišljate o sončni elektrarni? Gen-I sporočil težko pričakovano novico

Sun reflection on solar panel. renewable energy. renewable energy to businesses, homes and smart city. new generation of power. clean and environmental friendly
Foto: bombermoon iz iStock

Največji dobavitelj elektrike v državi, družba Gen-I, je uvedel nov poslovni model izravnave viškov in mankov proizvodnje električne energije iz samooskrbnih sončnih elektrarn. Odločitev sledi ukinitvi t. i. načela net meteringa s koncem leta 2023.

To načelo je dovoljevalo, da je lastnik nove sončne elektrarne po pridobitvi soglasja za priključitev na distribucijsko omrežje omrežnino plačeval samo za razliko med prejeto in oddano elektriko, po novem pa morajo vsi tisti, ki vložijo nove vloge za soglasje, plačevati omrežnino na vso energijo iz omrežja. S tem se je nekoliko poslabšala ekonomika novih elektrarn.

Gen-I zdaj lastnikom sončnih elektrarn, postavljenih po novih pravilih, omogoča ustvarjanje dobropisov za viške elektrike. Te je možno unovčiti za obdobja, ko je bil zaradi pomanjkanja sonca odjem elektrike višji od proizvodnje njihovih sončnih elektrarn.

Urednik portala MojPrihranek

VIRGEN-I
Prejšnji članekZakaj je pomembno imeti načrt za gradnjo?
Naslednji članekPazite, kakšno vrtnico boste svoji ljubezni podarili za valentinovo, vsaka barva svoj pomen

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.