Rast rabe sončne energije v EU hitrejša od pričakovanega

Father with his little daughter carring solar panel at the backyard. Alternative energy, saving resources and sustainable lifestyle concept.
Foto: Halfpoint iz iStock

Države članice EU počasi vstopajo v novo ero, ko bo prevladovala trajnostna energija. Veliko črnila je bilo že prelitega o famoznem planu, po katerem naj bi se v Evropski uniji po letu 2035 prodajali zgolj električni avtomobili, zelena energija pa bo prevladovala tudi na drugih področjih. Države tako že pospešeno izpolnjujejo plan o povečanju uporabe sončne energije, nekatere bodo zastavljene cilje dosegle že pred letom 2030.

Kot kažejo novi podatki o eksplozivni rasti sončne energije, bo večina držav EU svoje cilje za obnovljivo energijo do leta 2030 dosegla predčasno, kar krepi optimizem v prizadevanjih za zmanjšanje globalnih emisij. V letu 2022 je EU dodala 41 gigavatov nove sončne zmogljivosti, kar predstavlja 40-odstotno povečanje glede na leto 2021. Pričakuje se, da se bo ta številka letos dvignila na več kot 50 GW. Po podatkih lobistične skupine SolarPower Europe, ki so temeljili na najnovejših nacionalnih ciljih, ki so na voljo, naj bi kar 23 držav doseglo svoje cilje za namestitev sončnih naprav do leta 2027. To odraža globalni trend in pomeni, da se vsako leto proizvede na milijone ton toplogrednih plinov manj, kot je bilo napovedano.

“Razvoj sončne energije je bil spektakularen,” je dejal Javier Esparrago, strokovnjak za energijo pri Evropski agenciji za okolje, pri čemer je poudaril, da se hitra uvedba v končni fazi zmanjšuje stroške sončne energije na kilovatno uro, ki so v zadnjem desetletju padli za 90 odstotkov. Deloma je eksplozivna rast posledica strmoglavljenja cen sončnih panelov, ki jih masovno proizvajajo v Kitajski. Tudi vojna v Ukrajini je države spodbudila k hitrejši namestitvi sončnih naprav, kot način za zmanjšanje njihove odvisnosti od ruske energije.

Ampak ti dobički postavljajo tudi vprašanja o prihodnosti sektorja. Ker se sončna energija vedno bolj širi in se cene električne energije sredi dneva, ko je sonce najmočnejše padajo, nekateri vidijo tveganje, da se spodbuda za uporabo sončne energije zmanjšuje.

To pomeni, da so izboljšave v omrežju in hitra uvedba tehnologij za shranjevanje, kot so baterije, ključnega pomena, trdijo strokovnjaki. Vendar pa EU na tem področju še vedno zaostaja.

Presenetljiva rast uporabe sončne energije

Hitra rast sončne energije je presenetila politike in analitike – kar pa bi lahko bila dobra novica za globalna prizadevanja za podnebje. Leta junija je bila Mednarodna agencija za energijo prisiljena popraviti svoje napovedi o razvoju obnovljive energije v EU za 38 odstotkov, večinoma zaradi povečanja namestitve sončnih naprav v stanovanjskih in komercialnih objektih.

Napake pri napovedih lahko pomenijo tudi, da se prizadevanja za boj proti podnebnim spremembam odvijajo bolje, kot je pričakovano po vsem svetu – še posebej, ko se velike gospodarstva pridružijo dirki za namestitev več sončnih naprav.

Lani je Kitajska namestila 107 GW sončne energije – približno enako celotni zgodovinski nameščeni zmogljivosti ZDA – in verjetno je, da bo leta 2023 dodala približno dvojno količino.

Pogled v prihodnost

Ni jasno, kako dolgo se lahko nameščanje sončnih naprav nadaljuje s takšno hitrostjo. V nekaterih državah pomanjkanje prilagodljivosti v omrežju pomeni, da operaterji omrežja pogosto ukazujejo zaprtje sončnih elektrarn v časih nizkega povpraševanja, kar dejansko pomeni, da se električna energija zapravlja.

Prejšnji mesec je 19 evropskih združenj za sončno energijo in obnovljive vire energije pisalo Evropski komisiji, da izrazijo svojo zaskrbljenost glede te prakse in se sklicevali na njeno uporabo v državah, kot sta Poljska in Češka.

Izboljšanje zastojev v omrežju in usposabljanje delavcev v sektorju sončne energije, za katerega se ocenjuje, da bo do leta 2030 potreboval milijon delavcev v EU, sta izziv in priložnost, ki zahtevata več programov poklicnega usposabljanja.

Ker EU išče možnosti zmanjšanje svoje odvisnosti od Kitajske za proizvodnjo sončnih naprav in želi proizvodnjo vrniti domov, obstaja tudi tveganje, da bodo postavljena preveč stroga merila za uvoz, kar bi upočasnilo rast.

Zato mora biti predlagani Zakon o industriji z ničelnimi emisijami Evropske komisije, ki določa nove cilje za domačo proizvodnjo sončnih naprav do leta 2030, razvit “uravnoteženo” in vključevati večje subvencije EU. Za zdaj se bodo morale države EU osredotočiti na povečanje svojih ciljev za leto 2030 glede sončne energije.

Postaviti cilj, ki je razumen in dosegljiv, vendar hkrati ambiciozen, je najpomembnejše  za razvoj tega sektorja.

Prejšnji članekNovi Renault Scenic E-Tech bo električen družinski avto za novo generacijo
Naslednji članekLažje zadihajmo! 5 prednosti čistilcev zraka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.