Znanstveniki potrdili učinkovitost solarnih farm v vesolju

Spacecraft Launch Into Space. Elements of this image furnished by NASA.
Foto: forplayday iz iStock

Nove raziskave, izvedene na Univerzi v Surreyju in Univerzi v Swansea, kažejo, da je izvedljivo proizvesti poceni in lahke sončne panele, ki lahko proizvajajo energijo v vesolju.

Prva študija te vrste je šest let spremljala satelit in opazovala, kako so paneli proizvajali energijo ter kako so se obnašali pod vplivom sončnega sevanja med več kot 30.000 obhodi okoli Zemlje. Najdbe, objavljene v reviji Acta Astronautica, bi lahko odprle pot do komercialno izvedljivih sončnih farm v vesolju.

Profesor Craig Underwood, profesor vesoljskega inženirstva na Centru za vesolje Univerze v Surrey, je ob tem dejal: “Zelo smo zadovoljni, da je misija, zasnovana za eno leto, še vedno delujoča po šestih letih. Podrobni podatki kažejo, da so se paneli upirali sevanju in da se njihova struktura tankega filma ni poslabšala v težkih termalnih in vakuumskih pogojih vesolja. Ta tehnologija ultra-nizke mase sončnih celic bi lahko pripeljala do velikih, poceni sončnih elektrarn, razporejenih v vesolju, ki bi prinašale čisto energijo nazaj na Zemljo – in zdaj imamo prve dokaze, da tehnologija zanesljivo deluje v orbiti.”

Raziskovalci iz Centra za raziskave sončne energije Univerze v Swansea so razvili nove sončne celice iz kadmijevega telurida. Paneli pokrivajo večjo površino, so lažji in zagotavljajo veliko več moči kot sedanja tehnologija – poleg tega pa so relativno poceni za izdelavo. Znanstveniki z Univerze Surrey so oblikovali instrumente, ki so merili njihovo uspešnost v orbiti. Satelit sam je bil zasnovan in zgrajen v Centru za vesolje Univerze v Surrey v sodelovanju s skupino strokovnjakov iz Alžirske vesoljske agencije (ASAL).

Čeprav je učinkovitost energijskega izhoda celic sčasoma postala manjša, raziskovalci verjamejo, da njihove ugotovitve dokazujejo, da sončne elektrarne v vesolju delujejo in bi lahko bile komercialno izvedljive.Dr. Dan Lamb z Univerze v Swansea je dejal: “Uspešen letni preskus te nove tehnologije tankega filma sončnih celic je omogočil pridobitev sredstev za nadaljnji razvoj te tehnologije. Velike sončne razpršene naprave za vesoljske aplikacije so hitro razvijajoč se trg in demonstracije, kot je ta, pomagajo graditi na ugledu Združenega kraljestva kot vodilnega na svetu na področju vesoljske tehnologije.”

Prejšnji članekBitka kuhalnih plošč: Indukcija VS steklokeramika VS plin
Naslednji članek10 najdaljših cestnih predorov na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.