Veter predstavlja 8 % EU energetske mešanice

Novo poročilo Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije (JRC) poudarja rast vetrne energije v EU, ki dosega 8 % celotne porabe proizvedene električne energije vetrnih elektrarn na kopnem in morju.

Glede na poročilo JRC 2014 o stanju vetra, je povezana kumulativna zmogljivost omrežja EU lansko leto dosegla 129 GW, kar ustreza skupni letni porabi Nizozemske, Belgije, Grčije in Irske.

Poročilo navaja, da rast deleža porabe vetrne energije v Evropi pomeni, da bo dosegla 12 % celotnega povpraševanja EU v naslednjih petih letih in bistveno prispevala k doseganju cilja EU o 20 % deležu obnovljivih virov energije do leta 2020.

V zadnjih dveh desetletjih se je svetovna zmogljivost vetrne energije povečala iz 3 GW na 370 GW. V lanskem letu je zrasla za rekordnih 52.8 GW zmogljivosti vetrne energije po vsem svetu, Kitajska predstavlja 23.2 GW, države članice EU pa 13.05 GW.

Medtem ko vetrna omrežja na Kitajskem rastejo hitreje, EU še vedno prednjači po kumulativni zmogljivosti. Leta 2014 so Danska, Portugalska, Irska, Španija, Romunija in Nemčija proizvedle med 10 % in 40 % svoje električne energije iz vetra.

Glede na poročilo so evropski proizvajalci turbin v letu 2014 predstavljali 78 % svetovnega trga brez Kitajske. Zmanjšanje stroškov financiranja projektov pomaga zmanjšati skupne stroške za pridobivanje energije vetra, trend zmanjševanja pa se še nadaljuje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.