V Sloveniji prva vas, ki elektriko v celoti pridobiva samooskrbno

solarni paneli

Da je energetska prihodnost v obnovljivih virih energije ni več nobena skrivnost in zdi se, da končno stopamo po pravi poti tudi v Sloveniji. Čeprav majhen korak na poti do trajnostne samooskrbe, pa vseeno izredno dobrodošel projekt. Zaenkrat 25 prebivalcev in 6 gospodinjstev v slovenski vasi Zavrate, prvi energetsko samooskrbni in podnebno nevtralni vasi pri nas, je stopilo v pravo smer in postavili so dober zgled. Ob tem pa so si tudi znižali stroške električne energije.

Kako energetska samooskrba v Zavratah deluje?

V vasi Zavrate, ki leži tik ob Radečah, so priključili dve sončni elektrarni s skupno vršno močjo 50 kW. Sončna elektrarna je nameščena na dveh strehah, na dveh domačijah, v razdalji 200 metrov. Tako je vas postala prva v celoti samooskrbna vas v skladu z novim Zakonom o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, v katerem je prvič uzakonjena pravica do samooskrbe. O tem, da bodo postali prva samooskrbna OVE (obnovljivi viri energije) skupnost v Sloveniji so se složni dogovorili vsi prebivalci.

To je bilo izvedeno ob podpori podjetja SONCE Energija, ki po besedah direktorja, Gregorja Novaka, načrtuje še več takšnih projektov v Sloveniji. Številne vasi in tudi mesta pri nas imajo namreč potencial izkoristka sončne energije za samooskrbo. V podjetju zagovarjajo nov poslovni model, ki stremi k decentralizaciji energetskega trga.

Kako v praksi to vpliva na stroške električne energije?

Ta 50 KW elektrarna napaja celotno vas. Domačini na Zavratah tako zdaj ne bodo več plačevali omrežnine in elektrike, ampak samo še priklopnino in najem dela elektrarne, ki so ga najeli. Njihov račun se bo tako zmanjšal nekje 10 do 15 %, tistim, ki so odstopili strehe, pa celo več kot 50 %.

Povzeto po: caszazemljo.si

Prejšnji članekOSB plošče – vse, kar morate vedeti
Naslednji članekSte opazili? Teh izdelkov na policah ne boste več našli
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.