Etiopija: Zagnali največje polje vetrnih elektrarn v Afriki

Afrika velja za najbolj reven kontinent, kjer se v obnovljivo energijo in tehnologijo najmanj vlaga. A to se bo morda čez nekaj let spremenilo. V Etiopiji namreč napovedujejo gradnjo novih polj vetrnih elektrarn.

Etiopija je pred kratkim zagnala največje polja vetrnih elektrarn v Afriki. Vetrni kompleks Ashegoda ima instalirano moč 120 megavatov in je francosko podjetje Vergnet SA stal 290 milijonov dolarjev (približno 211 milijonov evrov). Vendar je to samo začetek. Pri Vergnet SA imajo namreč v naslednjih petih letih namen v Afriki zgraditi več polj vetrnih elektrarn, ki bodo skupaj imele instalirano moč kar 10.000 megavatov. Namen novih elektrarn je izboljšati energetsko infrastrukturo druge najbolj poseljene afriške države, ki trpi za stalnimi izpadi elektrike. Sekundarni namen je spodbuditi Afriške države, da začnejo vlagati v obnovljivo energijo.

Dokončanje projekta Ashegoda ne bi bilo mogoče brez pomoči ugodnih posojil banke BNP Paribas in francoske Agencije za razvoj. Etiopska vlada je veliko pripomogla h gradnji z neoviranjem izgradnje novega energetskega kompleksa. “Različne študije so dokazale, da v Etiopiji obstajajo velike možnosti za izkoriščanje vetrne energije, zato smo morali to izkoristiti s pomočjo naših francoskih partnerjev,” je povedal predstavnik etiopijske vlade.

Strokovnjaki so sicer ocenili, da se vodni potencial Etiopije giblje okoli 45.000 megavatov, medtem ko bi z geotermalno energijo lahko zagotovili le skromnih 5.000 megavatov. Potencial vetrne energije v Etiopiji je ogromen. Večji je le še v Egiptu in Maroku. Novi kompleksi vetrnih elektrarn bodo tako zmanjšali odvisnost države od hidroenergije, ki je v Afriki relativno nezanesljiv vir, še posebej v sušnih obdobjih. “Ko imamo v Etiopiji sušno obdobje, imamo veliko vetra. Tako bo konec naših težav z električno energijo,” je povedal Mihret Debebe, predsednik uprave etiopsko energijsko-električnega združenja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.