Študent inženirstva s pomočjo odpadne hrane proizvaja elektriko in svetlobo

Kaj bi bilo z našo položnico za elektriko, če bi hrano, ki jo vržemo stran porabili za energijo? Verjetno bi bile številke drugačne in točno s tem se je ukvarjal študent inženirstva na Univerzi Mapua na Filipinih. Za svoj sistem AuREUS je dobil že več nagrad, med drugim nagrado James Dysona. Verjetno tudi vas zanima kako iz odpadkov dobiti energijo s katero lahko napajaš svojo hišo?

AuREUS je material, ki ga bi lahko v prihodnosti vezali na marsikaj

Carvey Ehren Maigue je študent Univerze Mapua na Filipinih, ki je ustvaril sistem AuREUS kot ga je sam poimenoval. »AuREUS je pravzaprav material oziroma tehnologija, ki drugim napravam dovoli, da spravijo ultravijolično svetlobo in jo spremenijo v elektriko,« je pojasnil ob sprejemu nagrade James Dyson. Tehnologijo AuREUS se lahko vpelje v vsak vidik našega vsakdana, kot so obleke, okna in drugo. »AuREUS lahko uporabimo tudi na oknih in tako postanejo celotne hiše, podobne sončnim elektrarnam,« je še dodal.

Nagrajenec nagrade za obstojnost
Nagrajenec nagrade za obstojnost

Preprosto, a vseeno zapleteno

Organske luminiscenčne spojine dobi iz sadja in zelenjave. Te spojine spremenijo ultravijolične žarke v vidno svetlobo. Sam pa uporabi sončne panele, da svetlobo preoblikuje v elektriko.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRDyson
Prejšnji članekDo pasivne hiše lažje s pomočjo Zelenega kredita
Naslednji članekRekordna mesečna proizvodnja električne energije v zadnjih 17 letih
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.