Mednarodna pobuda: Elektrarne v vesolju!

Že dolgo se razvijajo teorije, da bi lahko najbolje izkoriščali sončne energijo, če bi poslali fotovoltaične sisteme izven zemeljske atmosfere. Pred kratkim pa je bila sprejeta mednarodna pobuda, ki si bo prizadevala ravno za ta cilj.

Ameriško Nacionalno vesoljsko združenje (American Space Society -NSS) je objavilo novo mednarodno pobudo, v kateri bodo ZDA, Indija in druge države, skupaj razvijale “vesoljsko” sončno energijo. Dr. Abdul Kalam, nekdanji predsednik Republike Indije, in Mark Hopkins, izvršni predsednik odbora Nacionalnega vesoljskega društva, sta povedala, da ima pobuda potencial, da reši energetske potrebe človeštva in v veliki meri ublaži podnebne spremembe na Zemlji.

 

Razprave na to temo so se začele leta 2010 po raziskavi ameriškega Inštituta za obrambo. Študije in analize so pokazale, da ima proizvodnja sončne energije iz vesolja potencial in da lahko postane komercialno uspešna do leta 2025.

Mednarodno sestavljena ekipa, ki bo delala na pobudi, meni: “Naš projekt lahko naredi naš planet, po stoletjih opustošenja okolja in ekosistemov ter hitrega izčrpavanja dragocenih mineralnih surovin, zopet primeren za življenje.”

Naslednji korak za pobudo bo začetek petletnega programa z vložkom 10 do 30 milijonov dolarjev, ki bo namenjen pripravi tehnologije in zbiranju delovne sile, ki bo delala na prototipu vesoljske fotovoltaične elektrarne, katero bi izstrelili v vesolje. Poleg praktično neomejene količine obnovljive energije, ki bi jo solarna elektrarna v vesolju proizvajala, pa je namen projekta tudi ustvarjati delovna mesta in zmanjšati emisije toplogrednih plinov.

“Prizadevali si bomo za pridobivanje vesoljske sončne energije za vse človeštvo,” je še zaključil dr. Kalam.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.