Obnovljivi viri bodo kmalu cenejši od fosilnih goriv

Vsaj take so napovedi borzno-analitičnega giganta Goldman Sachs, kjer so pred kratkim razglasili, da je prihodnost v pridobivanju električne energije s pomočjo sonca. Ta naj bi bila po njihovem mnenju kmalu cenejša od fosilnih goriv. Svoje stranke tako pozivajo, naj kupijo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo električne energije iz obnovljive sončne energije.

Morda veljajo za enega najbolj pohlepnih in izkoriščevalskih podjetij na Wall Streetu, toda pri Goldman Sachsu znajo prepoznati donosno naložbo. Družba je pred kratkim objavila poročilo, ki navaja, da bo sončna energija v prihodnosti vedno močnejša in da bo imela vedno večji pomen pri pridobivanju električne energije. 

V poročilu še zapišejo, da lahko pričakujemo trend pocenitve te tehnologije in da bo čez nekaj let ta cenovno izredno dostopna. Obenem lahko tudi pričakujemo, da bo z leti cena električne energije pridobljena s sončno energijo celo nižja od tiste pridobljene iz fosilnih goriv.

V poročilu omenjajo tudi pomen polnilnih baterij v električnih avtomobilih (tu omenjajo Tesla avtomobile). Te naj bi bile vedno bolj zmogljive in cenejše. To zna bistveno prevesiti tehnico v korist obnovljivim virom energije – predvsem sončni energiji.

To, skupaj z dejstvom, da se cene fotonapetostnih panelov stalno nižajo, je temeljni razlog, zakaj Goldman Sachs vidi obnovljive vire energije kot pot v prihodnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.