So vetrne elektrarne res tako usodne za ptice?

Mnogi vetrnim elektrarnam očitajo, da so krive za pomor številnih ptic vsako leto. Kljub čisti energiji, ki nam jo dajo vetrnice, so mnogi skeptični ali to odtehta vse smrti, ki jih te vetrnice letno povzročijo med pticami. A nove raziskave kažejo drugačne rezultate. Vetrne elektrarne naj bi bile po številu smrti ptic daleč za ostalimi človeškimi izumi.

Poročilo društva vetrne energije za ZDA (AWEA) prikazuje sledečo letno statistiko smrti ptic za ZDA. Največ ptic letno, več 100 milijonov, pobijejo mački. Med človeškimi razlogi za smrti ptic prevladajo okna, v katera se ptice zabijajo – na ta način umre med skoraj milijardo ptic letno. Zatem sledijo električni kabli, ki letno pobijejo od 130 do 170 milijonov ptic. Pesticidi so odgovorni za pogin letno okoli 70 milijonov ptic, za tem pa avtomobili, s katerimi vozniki zbijejo od 60 do 80 milijonov ptic letno. Kar nekaj poginov povzročijo tudi komunikacijski stolpi, ki vzamejo življenje 50-im milijonom pticam letno.

Vetrne elektrarne naj bi bile po drugi strani odgovorne le za pogin 40.000-ih ptic letno. V primerjavi z ostalimi podatki zgoraj, je ta številka praktično zanemarljiva. Upoštevati je sicer potrebno, da je v ZDA bistveno manj vetrnih elektrarn, kot v evropskih državah, vendar pa strokovnjaki ocenjujejo, da tudi v Evropi vetrne elektrarne niso tako nevarne za obstoj ptic.

Čeprav so vetrnice letno usodne za kar lepo število ptic pa to morda ni razlog, da bi jih zaradi tega povsem opustili. Čista energija, ki jo vetrne elektrarne proizvajajo, je namreč vredna bistveno več. Vsekakor je vredno razmisliti o rešitvah, ki bi preprečevale nepotrebne pogine ptic. O eni taki rešitvi smo že pisali.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.