Revolucionarni izum na področju izkoriščanja sončne energije

Tehnologija na področju obnovljivih virov energije stalno napreduje. Vendar pa do sedaj še nismo videli izdelka, ki bi lahko zagotovil vse energijske potrebe posamične družine na tak način, kot bo to počel najnovejši izum nemškega arhitekta André-ja Broessel.

Nemški arhitekt André-ja Broessel je nedavno predstavil svoj novi projekt – stilsko dovršeno napravo za zbiranje sončne energije z izredno visoko učinkovitostjo – njegov izum naj bi bil kar 70 odstotkov bolj učinkovit od običajnih fotonapetostnih panelov za proizvodnjo električne energije. Odveč je poudarjati kakšen dosežek je to.

Napravo je poimenoval Rawlemon Betaray, ta pa je pravzaprav ogromna kroga na okvirju iz nerjavečega jekla. Krogla je napolnjena z vodo in prav to omogoča koncentracijo sončnih žarkov za ker 10.000-krat. Tako bo mogoče energijo iz sončnih žarkov ustvarjati tudi ob oblačnih dnevih ali ponoči, ko sonce osvetljuje luno. Krogla namreč zbira in koncentrira žarke na drobne solarne celice, ki so nameščene pod njo.

Idejo za napravo je André Broessel dobil, ko je opazoval hčerko, ki se igra s frnikolami in ko je opazil kako sončni žarki prodirajo skozi njih. Na projektu je delal tri leta, njegov cilj pa je bil narediti sončno energijo cenejšo, učinkovitejšo in dostopno vsaki družini. Poleg ogromne krogle je naredil tudi manjše različice, s katerimi bi lahko polnili avtomobile, mobilne telefone in druge električne naprave.

Leča na krogli predstavlja točko, kjer se svetloba lomi v žarek izredne moči. V napravo je vgrajen tudi mikro senzor, ki zazna premikanje lune in sonca ter temu primerno prilaga lečo. Prav ta zasledovalni sistem v kombinaciji z vodno  kroglo naredi napravo Rawlemon Betaray za 70 odstotkov bolj učinkovito v primerjavi s klasičnimi fotonapetostnimi paneli.

V kolikor bo naprava prišla na trg in bo na voljo po dostopnih cenah za vsako družino, bi zares lahko predstavljala revolucijo na področju pridobivanja obnovljive energije na zasebni ravni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.