Prvi parlament na svetu s fotovoltaično elektrarno na strehi

Glavni sedež zakonodajne veje oblasti v Izraelu bo na streho dobil novo fotovoltaično elektrarno. Izraelski parlament bo lahko tako sam pridobival električno energijo za oskrbo objekta.

Knesset, ki se nahaja v Izraelski prestolnici Jeruzalem, bo tako prvi parlament na svetu, ki bo imel fotovoltaično elektrarno na strehi. Arhitekti so že naredili načrte za gradnjo, ta pa naj bi bila končana do leta 2014. Strošek izgradnje naj bi bil okoli 1,7 milijona dolarjev (približno 1,23 milijona evrov).

Kneset naj bi bil idealen za sončno streho. Inštalirana moč nove elektrarne naj bi bila 1 MWp. Izrael ima sicer dolgo zgodovino pridobivanja električne energije s pomočjo sončne energije. Skupaj s Ciprom je Izrael vodilna država po uporabi sprejemnikov sončne energije na prebivalca – kar 90 odstotkov gospodinjstev naj bi jih uporabljalo. Sicer pa je izraelski državni cilj, da bi do leta 2020 deset odstotkov celotne energije v državi proizvedli s pomočjo sončne energije.

Podobno so pred kratkim storili tudi Američani. Predsednik Obama je namreč napovedal, da bo na Belo hišo namestil od 20 do 50 fotovoltaičnih panelov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.